Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Extremt vårdslöst uttalande, Lemne bör be om ursäkt”

Publicerad: 6 oktober 2015, 09:33

Carola Lemnes uttalande om en mans utseende.

Foto: Press/DN

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne beskrev en mans utseende som ”lite terroristvarning” i DN. Flera sågar nu uttalandet, däribland Paul Ronge som tror att det kan skada förtroendet för Lemne.


I en lång intervju med Dagens Nyheter som publicerades förra veckan berättar Svensk Näringsliv vd Carola Lemne om sin karriär. Hon berättar bland annat om en iransk man som hon anställde när hon jobbade på Pharmacia. Mannen hade bytt namn till Erik, efter Arbetsförmedlingens råd. Carola Lemne beskriver honom som en av de bästa rekryteringarna hon gjort. Men när hon ska beskriva hans utseende säger hon: ”han såg ärligt talat väldigt iransk ut, lite så där terroristvarning” – ett uttalande som mött starkt ifrågasättande.

Negra Efendić, arbetsmarknadsreporter på Svenska Dagbladet, efterfrågar i en krönika en ursäkt från Carola Lemne.
”Morgonkaffet fastnade i halsen när jag läste DN:s intervju. Carola Lemnes beskrivning av en persons utseende som "terroristvarning" är en smärtsam påminnelse om ingrodda vanföreställningar”, skriver Negra Efendić.

Aftonbladets politiske redaktör Karin Pettersson skriver:
”Inte så lyckat, för att uttrycka det milt. Näringslivets företrädare verkar ha hamnat i samtiden.”

Civilministern Ardalan Shekarabi är starkt kritisk till Lemnes uttalande.
– Lemnes kommentar är inte värdig en företrädare i Svenskt Näringsliv, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Erik de la Reaguera, på Arbetet, skriver på Twitter: ”Ironin i att Carola #Lemne vill dra anekdot om problemet med diskriminering – och säger detta. #Terroristvarning”

Medierådgivaren och pr-veteranen Paul Ronge anser att det var ett klumpigt uttalande av Carola Lemne.
– Det är ett extremt vårdslöst och korkat uttalande. Hur ska man på utseende bedöma vem som ser ut som en terrorist? Det visar hur man pratar utan att tänka på vilken position man har, säger Paul Ronge till Resumé.

Ronge tycker det är konstigt att Carola Lemne ännu inte pudlat.
– När man säger något dumt så ber man om ursäkt oavsett om det är i vardagslag eller om du sitter i någon officiell ställning. Hon kan säga att tungan halkade och sen är det bra med det. Det är väldigt lätt att få bort ett oövertänkt uttalande.

Har förtroendet för Carola Lemne påverkats?
– Det är en buckla i karossen, det är inte så att hon tvingas avgå för detta. Men många kommer tänka att det var ett bristande omdöme, säger Paul Ronge.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.