Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

F-Kassan: ”Bra att det utreds av JK”

Publicerad: 2 april 2014, 10:25

Jonas Lindgren.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har meddelat att man tänker JO- och JK anmäla Försäkringskassan. Detta efter att en bandinspelning visar att säkerhetsstabens chef frågat ut anställda på myndigheten efter Expressens jävavslöjanden om kommunikationsdirektören Jonas Lindgren.


Ämnen i artikeln:

Dan EliassonFörsäkringskassanJonas LindgrenExpressen

Jonas Lindgren anklagas för att ha befordrat sin flickvän till en  chefspost och attesterat hennes lön, semester och utlägg – paret åkte  bland annat på semester till Florida samtidigt som flickvännen fick lön.  

Jonas Lindgren har lämnat tjänsten, men det är inte över för det.

Expressen  har nämligen publicerat en bandinspelning som avslöjar hur  säkerhetschefen frågar ut anställda på myndigheten.

Säkerhetschefen frågar bland annat vem som har läckt. Varpå en av de anställda säger att man får inte ställa sådana frågor.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tänker nu både JO- och JK-anmäla myndigheten.

–  Det är sällan ett så uppenbart brott mot efterforskningsförbudet i  Tryckfrihetsförordningen kan dokumenteras så väl, tack vare reportern  Lasse Wierup och hans källor, och jag utgår ifrån att Försäkringskassan  agerar redan i dag, säger han till Resumé.

Han riktar också  kritik mot generaldirektören Dan Eliasson och menar att denne borde ha  tagit avstånd från källjakten och säkerställt att alla anställda  informeras om att man har rätt att meddela media om missförhållanden.

–  Under de dagar som Expressen granskat Försäkringskassan har jag  förvånats över hur myndigheten hanterat rapporteringen, men nu har ju  kommunikationsdirektören avgått och säkerhetschefen avslöjats med att  leta visselblåsare… så det kanske förklarar en del och antyder att det  finns ett stort och viktigt jobb för Försäkringskassan att göra, säger  Thomas Mattsson till Resumé.

Försäkringskassans presschef Helena Esscher delar Thomas Mattssons uppfattning.

–  Jag håller med om att vi har ett stort jobb att göra internt när det  gäller vårt förtroende. Det är också bra att JK ska utreda det hela,  säger hon.

Hon tycker ändå att Dan Eliasson hela tiden har varit  tydlig med att meddelarfrihet är en viktig fråga och tar också upp  visselblåsar-funktionen.

Säkerhetschefen är försatt  ur tjänst i väntan på utredning och Försäkringskassan har även anmält  händelsen till Statens Ansvarsnämnd, enligt Helena Esscher.

– Det visar väl verkligen att vi tar frågan på högsta allvar, säger hon.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.