Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

F-kassans kommdirektör fråntas ansvar

Publicerad: 27 mars 2014, 11:05

Det blåser hårt kring Försäkringskassans kommunikationsdirektör Jonas Lindgren efter Expressens avslöjande om han inte bara värvade sin flickvän till en chefstjänst, utan också attesterade hennes lön, semester och utlägg. Nu förlorar Jonas Lindgren attesträtten och personalansvaret över flickvännen. Myndigheten har också dragit ingång en internutredning.


Ämnen i artikeln:

Dan EliassonFörsäkringskassanJonas Lindgren

Jonas Lindgren utsågs till chef över Försäkringskassans  kommunikationsavdelning med ansvar för uppemot 50 medarbetare under  hösten 2012.

Han fick också en plats i myndighetens ledighetsstab,  men det dröjde inte länge förrän han inledde ett förhållande med en av  de anställda.

När han valde att omorganisera avdelningen fick  flickvännen jobb som chef för kundkommunikation och månadslönen gick  från 38 450 kronor till 47 500 kronor.

Kvinnan blev också en del av  ledningsgruppen, enligt Expressen.

Jonas Lindgren försvarar sig nu med näbbar och klor.

Han  berättar att han gjorde en jävsanmälan till generaldirektören i januari  2013 och att fem chefstjänster utlystes. Han hävdar att han sade till  generaldirektör Dan Eliasson att han inte skulle vara delaktig beslutet  eftersom han ansåg sig själv jävig.

– Rekryteringen har skötts av  HR-avdelningen i samarbete med Proffice och i 4 av 5 fall har jag fattat  beslut utifrån HR-direktörens rekommendationer. I fallet med min  flickvän fattade HR-direktören beslutet och i praktiken blev  HR-direktören därmed hennes lönesättande chef, säger Jonas Lindgren.

Han tycker att det var ett misstag att attesträtten låg kvar på honom och att han borde ha justerat detta.

Försäkringskassan har nu flyttat attesträtten och personalansvaret från Jonas Lindgren.

Expressen  har också uppgett att kvinnan fick lön i november 2013, det vill säga  då Jonas Lindgren hade attesträtten för henne, fast hon var med honom på  en privat resa till Miami i USA.

Jonas Lindgren anser sig även ha förklaringar till detta.
–  Den här månaden var jag tidig med att attestera och då fungerar  tidsredovisningssystemet så att den anställda inte kan ändra i  efterhand. Jag fick ett mejl om ändring, men det var slarv från min  sida. Nu är allt i sin ordning, säger Jonas Lindgren.

Hur ofta har det här inträffat för andra medarbetare?
–  Mig veterligen har det inte hänt tidigare. Jag har duktiga medarbetare och min  stora oro är snarare att de jobbar för mycket. Jag har ingen ambition  att minutjaga någon, säger Jonas Lindgren.

Det låter ändå märkligt att du inte känner till något liknande fall tidigare och att just det här fallet rör din flickvän?
–  Du får tycka vad du vill, men vi hade vissa tekniska problem också i  samband med en omfattande uppgradering, säger Jonas Lindgren.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.