Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook efter kritiken: ”Vi är medvetna om att det inte alltid blir rätt”

Publicerad: 2 november 2015, 12:56

Facebook lägger locket på vad gäller Eva Råbergs inlägg.

Forsman & Bodenfors copywriter Eva Råberg lämnade Facebook genom ett uppmärksammat protestinlägg i helgen. Hon gjorde en poäng av att det sociala mediet är snabba på att plocka bort kvinnobröst, men låter sidor som hetsar mot flyktingar ligga kvar. Men Facebook vill inte kommentera inlägget.


Ämnen i artikeln:

FacebookForsman & Bodenfors

Eva Råberg postade en bild på hennes bröst i ett sista inlägg på Facebook, som har fått stor uppmärksamhet. Nyheten plockades även upp av amerikanska Adweek. Hon skrev: "Jag har tröttnat på dubbelmoralen. Jag är less på att det är ok att lägga ut en hårig pungkula men inte en kvinnlig bröstvårta" i sitt inlägg. Till Resumé berättade hon om vad som gick bägaren att rinna över.

– Det var definitivt en grej som fick det att rinna över till slut. När FB-sidan Flyktinganläggningskollen Göteborg som listar adresser till flyktingboenden (varvat med musik på temat "mordbrand") dök upp var vi många som anmälde den. Med tanke på att människor faktiskt går och tänder eld på hus, där det bor människor som har flytt för sina liv, är en sådan sida i bästa fall provocerande och i värsta fall direkt farlig. Vi var många som rapporterade den men alla fick samma svar - att den inte strider mot Facebooks "gemenskapsrelger", sa hon i helgen.

Peter Münster är kommunikationschef för Facebook i Norden. Han berättar att det är personer som är anställda av Facebook som granskar anmälningarna. De är stationerade i Dublin, USA och Indien. I Dublin finns det folk som kan svenska. Men i övrigt vill han inte kommentera inlägget.

Eva Råberg kallade det dubbelmoral att ni plockar bort bilder på kvinnobröst – men låter grupper som kartlägger flyktinganläggningar finnas kvar. Vad är din kommentar på det?
– Jag har ingen kommentar.

Vem ska jag prata med då?
– Som sagt, vi ger inga kommentarer.

Finns det anledning för er att se över era rutiner vad gäller hur ni hanterar anmälningar av grupper eller poster på Facebook?
– Jag har ingen kommentar till det heller.

Lite senare skickar Peter Münster ett mejl med generella kommentarer under olika teman:

Om näthat:
"Vi har en uppsättning gemenskapsregler som är utformade för att hjälpa människor att förstå vad som är acceptabelt att dela på Facebook. Dessa regler förbjuder hets mot folkgrupp, vilket inkluderar innehåll som direkt attackerar människor baserat på deras ras, etnicitet, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, kön, kön eller könsidentitet och allvarliga funktionshinder eller sjukdomar. Vi tar alla överträdelser av våra regler på allvar, och det är därför vi tar bort innehåll, profiler och sidor så fort vi blir medvetna om att de bryter mot reglerna. Vi är medvetna om att det inte alltid blir rätt, givet bristen på kontext och den mängd anmälningar vi får in, men vi har personal som granskar anmälningarna på lokala språk och gör vad de kan med informationen de har framför sig. Vi gör också regelbundna granskningar av deras beslut för att säkerställa noggrannheten".

Om terrorism:
"Vi tillåter inte terroristgrupper att använda vår webbplats för några ändamål, och vi tar också bort alla kommentarer, oavsett vem som postat dem, som hyllar eller stödjer terroristgrupper och deras handlingar. Om folk ser ett sådant innehåll på Facebook, uppmanar vi dem att rapportera det till oss så fort som möjligt, så att våra expertgrupper kan utreda och vidta nödvändiga åtgärder snabbt. Vi har ett engagerat och välutbildat team som arbetar ständigt med att förbättra våra system för att hålla dåliga aktörer borta från Facebook".

Om nakenhet (från gemenskapsreglerna):
"Ibland delar människor innehåll som innehåller nakenhet av skäl som kampanjer eller konstnärliga projekt. Vi begränsar poster med naket innehåll, eftersom vissa målgrupper i vårt globala samhälle kan vara känsliga för denna typ av innehåll, bland annat på grund av deras kulturella bakgrund eller ålder. För att behandla människor rättvist och svara på anmälningar snabbt, är det viktigt att vi har fastställt principer som våra globala team kan tillämpa enhetligt och enkelt när de ser över innehållet. Som ett resultat av detta kan våra åtgärder vara spetsigare än vi skulle vilja och begränsa innehåll som delas för legitima syften. Vi arbetar ständigt för att bli bättre på att utvärdera innehållet och upprätthålla våra regler. Vi tar bort bilder som visar könsorgan eller som fokuserar på nakna rumpor. Vi är också restriktiva vad gäller bilder av kvinnliga bröst om bröstvårtan syns, men tillåter bilder på kvinnor som ammar sina barn eller visar ärrbildningen efter en bröstcanceroperation.

När Resumé söker på "Flyktinganläggningskollen Göteborg" är gruppen borttagen från Facebook.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookForsman & Bodenfors

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.