fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook-experten tvingas överge Facebook

Publicerad: 18 april 2013, 09:29

Nina Jansdotter.

Resumé har i omgångar skrivit om hur Facebook-experten Nina Jansdotter, som har skrivit böcker som "Framgång med Facebook" och "Facebooka Smartare" har utsatts för trakasserier på just Facebook. Anmälningarna har inte hjälpt och nu har förövaren hittat ett nytt sätt att trakassera henne genom att skapa fejkade Nina-profiler. Nu har Nina Jansdotter långt gångna planer på att avsluta sitt Facebook-konto för gott.

Ämnen i artikeln:

Nina Jansdotter

KB

Karl-Johan Byttner


Facebook-experten Nina Jansdotter har utsatts för alltifrån att en person har laddat upp 90 bajsbilder på hennes Facebook-vägg och grova meddelanden till fejkade nakenfoton av henne.

Men det var efter bokmässan i Göteborg då hon talade om sin nya bok Framgångsfobi som trakasserierna fullständigt exploderade.

Förövaren lade upp mängder av anstötliga fejkade bilder på henne med hjälp av påhittade profiler:

"Han har väl typ 300 fejkade Facebook-profiler eller något sådant.", sade Nina Jansdotter.

Hon fick också hjälp av sina vänner att anmäla bilderna till Facebook, men ingenting hjälpte.

Hon har också försökt att anmäla förövaren till polisen, men inte heller det har hjälpt.

Resumé kunde senare berätta hur ytterligare en sociala medier-expert Patricia Mellin fått stå ut med liknande attacker mot henne.

Facebook agerade till slut och plockade bort förövarens huvudprofil, men inte heller det hjälpte.

Resumé kan nu berätta att Nina Jansdotter-historien tagit en ytterligare vändning. Förövaren har lyckats skapa fejkade profiler av henne.

Profilerna har använts för att skicka grova kommentarer till hennes vänkrets och liknande.

Nina Jansdotter överväger nu starkt över att avsluta sitt Facebook-konto.

– Facebook bygger på öppenhet, men jag känner att säkerheten är för låg. Jag kan inte sitta hela dagarna och anmäla massa falska Nina Jansdotter-profiler. Om jag inte får någon hjälp med det här så ser jag ingen annan lösning än att sluta använda Facebook, säger Nina Jansdotter.

Hon känner sig både ledsen och besviken över att det ska behöva gå så långt – hon har byggt upp tusentals personer som kontakter i sitt Facebook-nätverk.
– Jag har tyckt om Facebook på grund av att plattformen har varit enkel, men jag känner mig förvånad över att Facebook låter en skruvad individ hålla på så här, säger Nina Jansdotter.

Hon berättar också att hon redan har börjat fasa in andra plattformar.

– Jag kan inte fortsätta använda Facebook på det här viset. Det stör ju mitt varumärke som coach och Facebook-expert. Det tar också massa tid att sitta och anmäla falska Nina-profiler, säger Nina Jansdotter.

Facebook tar visserligen åt sig av kritiken, men menar att man inte kan göra så mycket problemet.

– Den som skapar fejkprofiler bryter mot FB:s regler och får ta konsekvenserna av det, men det här låter mer som ett polisärende, säger Jan Fredriksson, talesperson för Facebook i Norden.

Han uppger samtidigt att Facebook alltid måste titta på vad man kan göra utifrån lagen om informationshantering och att det krävs att brottet är tillräckligt allvarligt för att Facebook ska kunna lämna information till polisen – det krävs fängelse som brottsrubricering.

Jan Fredriksson uppger samtidigt att den som upprepade gånger bryter mot Facebooks regler kan bli avstängd på livstid, men passar på att lägga in en brasklapp.

– Man förbinder sig att uppge riktiga personuppgifter, men vi kan inte göra något om man lämnar andra personuppgifter, säger han.

Han påpekar också att Facebook hela tiden utvecklas och det gäller även bolagets säkerhetsrutiner.

Facebook har också fler säkerhetsåtgärder att ta till, men dessa vill inte Jan Fredriksson gå in på.

– Vi talar inte så öppet om det för då är det är ju lättare att runda våra åtgärder. Men så mycket kan jag ändå säga att det rör sig om ip-adresser och liknande, säger Jan Fredriksson.

Men det finns ju dynamiska ip-adresser?
– Vi går som sagt inte in i detalj på hur vi jobbar med sådana frågor, säger Jan Fredriksson.

Han vill ändå passa på att ge ett budskap till Nina Jansdotter och andra personer som råkar ut för liknande trakasserier.

– Vi hoppas att Nina Jansdotter fortsätter att använda Facebook och väljer att löpande anmäla förövaren, säger Jan Fredriksson.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev