Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook får 103 miljoner i EU-stöd

Publicerad: 27 oktober 2011, 14:19

Facebook värderas till mer än 500 miljarder kronor men får ändå 103 miljoner kronor i EU-stöd för att bygga de stora serverhallarna i Luleå.


Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

Saab får inga pengar, men Facebook får över 100 miljoner kronor i EU-stöd för anläggningen i Luleå. Här Annie Lööf med Facebook-loggan i bakgrunden på dagens presskonferens. Foto: Susanne Lindholm/Scanpix.

Näringsminister Annie Lööf (C) stod på Facebooks presskonferens och talade sig varm för företagets bygge i Luleå.

Det var representanter för Facebook, svenska regeringen och  Luleå kommun som i dag presenterade miljardsatsningen.

– Investeringen i ett datacenter kommer att tillföra orten  spetskompetens inom ett framtida tillväxtområde, säger Annie Lööf.

Hon tycker att det är befogat att projektet får 103 miljoner i EU-stöd.

– Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger  inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja  nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som  ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf till TT.

Under byggnationerna ska drygt 300 personer sysselsättas. Lokala medier har rapporterat att det kan bli upp till 1 000 nya jobb för driften av serverhallarna.

– Det  här är den största enskilda investeringen i Luleå sedan stålverket  bildades 1940. Det här är början på en helt ny industriera för hela vår  region, som i och med etableringen blir en nod för datatrafik i hela  Europa, säger Karl Petersen, kommunalråd i Luleå som själv har över  1,350 vänner på Facebook.

Datacentret i Luleå blir Facebooks första i Europa och kommer att serva över 800 miljoner Facebookanvändare.

– Vi har undersökt alternativ i hela  Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade  den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig  kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft  och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong,  ansvarig för nyetableringar på Facebook, i ett pressmeddelande.

Det är kylan som gjort att Facebook valöt att förlägga serveranläggningen till Luleå.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Annie Lööf

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.