Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook fick miljonstöd – undviker att betala svensk skatt

Publicerad: 7 november 2017, 06:46

Facebook fick sänkt energiskatt och 139 miljoner kronor i etableringsstöd, men intäkterna landar på Kajmanöarna. Det och mycket mer i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterMartin TimellFacebookSå mycket bättreTV4GoogleHarvey Weinstein

Facebook fick miljonstöd – smiter från svensk skatt
När Facebook byggde sina serverhallar i Luleå fick bolaget 139 miljoner kronor i etableringsstöd. Regering och riksdag har också sänkt energiskatten för serverhallar, något Facebook bedöms spara tiotals miljoner kronor på. Ändå undviker bolaget svensk skatt på sina annonsintäkter som bedöms ligga på omkring en miljard kronor i Sverige.

Facebook, precis som Google, fakturerar sina svenska kunder från Irland. Pengarna slussas sedan vidare till skatteparadiset Kajmanöarna, visar SVT:s och TT:s granskning av de läckta "Paradise Papers". Branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) är kritiska mot upplägget som snedvrider konkurrensen på mediemarknaden.
– De följer alla lagar och regler, så de sköter sig och gör som de ska. Det är i praktiken lagar som missgynnar de svenska medierna och gynnar utländska medieplattforma, säger TU:s chefanalytiker Tobias Lindberg till SVT.

"Så mycket bättre" tappade 400 000 tittare
TV4:s lördagsunderhållning har tappat en rekordstor andel av tittarna sedan premiäravsnittet som sågs av 1,7 miljoner, enligt MMS. Det andra avsnittet med Anders "Moneybrother" Wendin i huvudrollen sågs av 1,3 miljoner, skriver Aftonbladet. Det är det största någonsin i programmets historia. Förra veckan bänkade sig knappt 1,4 miljoner tittare framför "Så mycket bättre".

Massi Fritz: "Timell ska förhöras inom kort"
En förundersökning har inletts mot programledaren Martin Timell och snart kommer han att förhöras av polisen. Anklagelserna gäller ett sexuellt övergrepp som ska ha skett i en badtunna år 2008.
"Bevisningen ska utredas av polis och åklagare. Det är synnerligen viktig stödbevisning" skriver kvinnans företrädare, advokat Elisabeth Massi Fritz, i ett sms till Expressen.

Kritik mot Leif Östlings utspel
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har blivit rejält omskriven i sociala medier efter sin intervju med SVT i söndags. När han konfronterades med att ha undvikit att betala skatt genom ett upplägg på Malta frågade han: "Vad fan får jag för pengarna?". Utspelet blev snabbt en hashtag där folk gjorde sig lustiga över kritiken, och i gårdagens partiledardebatt i TV4 fördömdes det av samtliga partiledare.
"Pengar som Östling har tjänat i Sverige ska beskattas i Sverige" sa Jan Björklund (L) enligt DN.

Utpekad höjdare om läckan: "Fake news"
Elektas styrelseordförande Laurent Leksell sålde aktier för 60 miljoner kronor i bolaget. För pengarna köpte han en yacht på Malta utan att skatta i Sverige, enligt SVT:s granskning av Paradise Papers. Till Dagens Industri säger Leksell att affären gjordes "helt öppen och transparent" i enlighet med svensk lag.
"Kopplingen till någon 'läcka' är felaktig och faller inom begreppet 'fake news'", skriver han i ett sms till DI.

Google och Twitter får kritik för att sprida felaktigheter
Efter dådet i Texas där över 20 människor dog har flera felaktigheter spridits via Google och Twitter, rapporterar Techcrunch. Jättarna har tidigare fått kritik för att sprida disinformation efter terrordåd och masskjutningar. Den här gången handlade det om påståenden om att skytten skulle ha varit muslim eller vänsterradikal.

"Weinstein anlitade journalister och spioner"
Enligt magasinet The New Yorker anlitade Harvey Weinstein tidigare journalister och spioner för att tysta kvinnorna som anklagade honom för sexuella övergrepp. Tidningen skriver att firmorna som anlitades var Kroll och Black Cube. Den senare drivs främst av före detta Mossadagenter och ska ha förgreningar i Tel Aviv, London och Paris.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.