Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook förlorar större konsumentmål

Publicerad: 7 mars 2012, 08:02

En tysk domstol dömde till Facebooks nackdel under tisdagen. Bråket mellan den sociala nätverksjätten och europeiska grupperingar som värnar om den personliga integriteten handlar om hur Facebook använder medlemmarnas friends-listor för att värva fler medlemmar till användaren.


Den regionala domstolen i Berlin meddelade att Facbook hanterar den  personliga integriteten på ett otillåtet sätt. Man anser också att  Facebook inte kan tvinga användarna att gå med på att på att få använda  deras innehåll, enligt Wall Street Journal.

Domstolen menade att  användarna och ingen annan äger de immateriella rättigheterna för  inlägg, bilder och annat innehåll som har lagts ut på sajten.

Bakgrunden  till domstolsutslaget är att den regeringsstödda konsumentstödsgruppen  Verbraucherzentrale Bundesverband skickade in klagomål i oktober 2010.

Gruppen  har visserligen inte någon laglig rätt att utdöma böter, men anförde  bland annat att den sociala nätverkstjänsten inte ger medlemmarna  tillräcklig information om hur funktionen Friend Finder används.

Tjänsten  bygger på att Facebook importerar användarnas vänner för att ge förslag  på personer som man kan tänkas känna i och med att man så att säga  har  gemensamma vänner.

Verbraucherzentrale Bundesverband menar att  Facebook inte är tillräckligt tydligt med att företaget importerar  kontaktinformation för att på så sätt kunna värva fler medlemmar till en  person.

Enligt Wall Street Journal började Facebook göra  ändringar i sina villkor för Friend Finder i början av förra året,  vilket enligt Wall Street Journal var ett sätt att möta växande farhågor  från olika länder i Europa kring användarnas integritet.

Irländska Data  Protection Commission kom exempelvis med en rapport december 2011 där  man krävde en förbättringar från Facebook när det gäller företagets sätt  att hantera integriteten.

Facebook får ingen kopia av utslaget  förrän om tre dagar och enligt Wall Street Journal är det oklart om  utslaget rör Facebooks hantering av Friend Friender så som man hanterade  funktionen år 2010, det vill säga när klagomålet skickades in, eller om  det rör hur de nuvarande reglerna fungerar.

Verbraucherzentrale  Bundesverband meddelade dock på sin webbplats att även om att Facebook  har gjort vissa smärre justeringar i hanteringen av den personliga  integriteten är de långtifrån tillräckliga, enligt Wall Street Journal.

En talesperson för Facebook meddelade i sin tur:
"Vi  ska titta närmare på domstolsutslaget så fort det är tillgängligt och  sedan ta nästa steg. Facebook är dock dedikerat att följa europeiska  integritetsprinciper".

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.