Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook fortsätter förändra – testar nedröstningssymbol

Publicerad: 9 februari 2018, 07:30

Nu kan inlägg på Facebook börja röstas ner, Google bötfälls för missbrukad dominans och Snitt-tweeten är lika lång som tidigare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookMelodifestivalenSVTMorgonsvepetGoogle

Just nu genomför Facebook tester med en ny reaktionssymbol för ett begränsat antal användare i USA. Det är en nedröstningsknapp som ska kunna användas om användare upplever olämpliga kommentarer på plattformen. Då får användaren upp ett formulär där denne får motivera varför de anser att kommentaren är olämplig genom att klassificera den som exempelvis "off topic", provocerande eller vilseledande. Att användaren röstat ner ett inlägg syns inte utåt, utan skickas till Facebook. Det framgår alltså inte för allmänheten hur många som valt att rösta ner ett specifikt inlägg, det är alltså inte en ogillaknapp.

Symbolen kommer efter en rad förändringar med syfte att bli mer relevant för användarna och kan väcka nya frågor om censur, skriver Techcrunch.

Google bötfälls för missbrukad dominans
171 miljoner kronor bötfäller de indiska konkurrensmyndigheterna Google med, eftersom bolaget ska ha missbrukat sin dominerande ställning. De indiska konkurrensmyndigheterna anser att Googles sökmotor är partisk när det kommer till både sökmotor och annonser, vilket leder till skada för användare och konkurrerande bolag.

En talesperson för Google uppger att bolaget nu går igenom de dokument som ligger till grund för böterna. Det rapporterar Reuters.

Efter förändringarna: Snitt-tweeten samma längd som tidigare
Twitter har sedan start endast tillåtit 140 tecken långa inlägg. Men i november ändrades det. Då lanserade bolaget sin mer generösa teckenmängd på 280 tecken. Men det verkar inte många ha brytt sig om att utnyttja. I samband med Twitters kvartalsrapport kom beskedet att den genomsnittliga tweeten fortfarande är lika lång (eller kort) som tidigare. Däremot har ändringen lett till ökat engagemang på plattformen, enligt vd:n Jack Dorsey. Det skriver The Verge.

Melodifestivalens programledare i karantän
David Lindgren ska hålla i den direktsända andra deltävlingen av Melodifestivalen på lördag. Men han har inte kunnat repetera ordentligt efter att ha blivit satt i karantän av SVT. I måndags insjuknade David Lindgren i kraftig magsjuka och fick fram till i torsdagskvällen inte träffa de andra i teamet på grund av smittorisken. Om David Lindgren trots sina uteblivna repetitioner klarar direktsändningen som planerat återstår att se, skriver Aftonbladet.

Därför är Twitter lönsamt för första gången någonsin
När Twitters kvartalsredovisning blev offentlig under torsdagen såg det ljust ut för mikrobloggen. Anledningen till det förbättrade resultatet tillskriver företaget sitt fokus på sin starkaste försäljningspunkt: Att koppla annonsörer och de människor som de vill sälja saker till i realtid. Även om antalet nya personer som registrerade konton på Twitter fortsatte att stagnera så gjorde man en starkare annonsförsäljning under det senaste kvartalet. Det skriver Washington Post.

Snart märks alla http-sajter som osäkra
Nästa version av webbläsaren Chrome kommer att börja märka alla sajter med prefixet "http" som osäkra, meddelar Google. Syftet är att uppmuntra till ett säkrare internet genom att få webbplatsinnehavare att i stället använda sig av prefixet "https". Förändringarna kommer att träda i kraft i juli, skriver Venturebeat.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.