Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook i möte med bojkottens organisatörer: ”En besvikelse”

Publicerad: 8 juli 2020, 07:58

Mark Zuckerberg och Sheryl Sandbergs diskussioner med #StopHateforProfit blev inte vad någon av parterna hade hoppats på.


Ämnen i artikeln:

FacebookRasismMark Zuckerberg

Det började som småskaliga initiativ från aktivistgrupper som ville hålla Facebook ansvariga för rasistiskt innehåll på plattformen med hänvisning till hanteringen av presidenten Donald Trumps kommentarer i samband med protesterna i Minnesota: ”When the looting starts, the shooting starts”. Det blev i stället ganska snabbt en snöbollseffekt där flera av världens största bolag har valt att pausa sina annonsering hos it-jätten.

Kampanjen #StopHateforProfit, som uppmanar företag att stoppa annonseringen på Facebook och Instagram under juli månad, börjar nu få Facebooks mindre samarbetspartners, som står för merparten av reklamintäkterna, att sluta upp bakom bojkotten. Kampanjen leds av flera människorättsaktivistgrupperingar och organisationer ADL, Color of Change, Sleeping Giants, men också techbolaget Mozilla.

Gruppen kräver bland annat att Facebook anställer chefer med kunskap om medborgarrättsrörelsen, återbetalar företag som omedvetet har fått sina annonser att visas i en kontext som strider mot plattformens servicevillkor och ett samtal för Facebook att identifiera och stänga av både privata och offentliga grupper som är inriktade på vit makt, antisemitism, konspirationer, förnekelse av Förintelsen, desinformation kring vaccin och klimatförnekelse. Gruppen kritiserar också hur Facebook styr sina algoritmer för innehåll på plattformen.

Under tisdagen träffade Mark Zuckerberg, Sheryl Sandberg och produktchefen Chris Cox
företrädare från grupperna tillsammans med andra medlemmar i Facebboks policyteam. Ett möte som enhälligt beskrivs som en besvikelse av organisationerna. Det rapporterar flera amerikanska medier, bland annat Techcrunch.

– Idag såg och hörde vi nästan ingenting, säger exempelvis Jonathan Greenblatt, vd för Anti-Defamation League. Han anser att Facebook agerar senfärdigt i frågor om hat och desinformation.

Free Press:s Jessica J. González säger att hon är”djupt besviken” på företaget och en annan aktivistgrupp NAACP:s vd och koncernchef Derrick Johnson anklagade Facebook för att vara ”mer intresserad av dialog än handling.”

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.