Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook-investerare får loss 1,5 miljarder dollar

Publicerad: 1 februari 2012, 10:42

Netscape-grundaren tillika Skype-investerare Marc Andreessen har lyckats få loss 1,5 miljarder dollar till Andreessen Horowitz nya fond.

Foto: Pressbild.

Venture capital-bolaget Andreessen Horowitz har precis fått loss 1,5 miljarder dollar till sin nya Silicon Valley-fond. Beskedet kommer i kölvattnet av ett skarpt ras när det gäller de totala riskkapitalinvesteringarna.


Ämnen i artikeln:

ZyngaFacebookFinancial Times

Enligt Financial Times reste riskkapitalbolagen endast 18,2 miljarder  dollar under förra året – att jämföra med 31,1 miljarder dollar under  de senaste tre åren för detta.

Andreessen Horowitz nya fond  offentliggjordes under tisdagen. I och med  det senaste tillskottet på  1,5 miljarder dollar står det klart att bolaget har lyckats samla ihop  totalt 2,7 miljarder dollar under de senaste åren.

Enligt  Financial Times har framgångarna inneburit att fonden bryter sig in  bland dominerande riskkapitalbolag med investeringar som Apple och  Amazon i sin portfölj.

Fonden har satts upp av Marc Andreessen,  som gjorde sig ett namn redan som 22-åring då han var med och grundade  sökmotorbolaget Netscape år 1993.

Han har gått ihop med sin  affärskollega sedan lång tid tillbaka, Ben Horowitz. Deras gemensamma bolag  gjorde sig ett stort namn då Skype såldes år 2009 eftersom Andreessen  Horowith kammade hem storkovan på sin investering.

Bolaget har  även blivit en större investerare i raden av snabbt växande internetbolag,  vilket även inkluderar Facebook där Marc Andreessen idag är  styrelseledamot.

Som resume.se tidigare har berättat är Facebook i  full färd med att ansöka om en börsnotering och marknaden räknar med  att bolaget kan bli värt så mycket som 100 miljarder dollar.

Marc  Andresseen gjorde en fyrdubbel vinst på sin investering i Skype och har  också gjort fina affärer i samband med börsintroduktionerna för  spelbolaget Zynga och lagringsbolaget Fusion-io.

Enligt Ben Horowitz innebär detta att bolaget har gjort bland de största vinsterna i hela riskkapitalbranschen.

En ny klass med jättefonder har dock lett till spekulationer om  minskade vinster för en bransch som har gjort sig ett namn på att skapa  stora vinster genom investeringar i tidiga skeden av ett bolags historia,  enligt Financial Times.

Ben Horowitz menar ändå att även om vinsterna från större  fonder har minskat ligger investerarna bättre till än om det hade  funnits restriktioner för hur mycket bolagen kan gå in med i mindre  fonder.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.