Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook köper hajpade vr-bolaget

Publicerad: 26 mars 2014, 07:15

Den sociala nätverksjätten Facebook har köpt virtual reality-bolaget Oculus för två miljarder dollar. Köpeskillningen består av 400 miljoner dollar i kontanter och 23,1 miljoner Facebook-aktier värderade till just 1,6 miljarder dollar.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Facebook meddelar att Oculus redan har 75 000 beställningar av vr-hjälmen Oculus Rift.

Nätverksjätten  menar visserligen att dagens applikationer för vr-teknik befinner sig  på ett tidigt stadium, men flera branscher håller redan på och  experimenterar med tekniken.

Facebook siktar på att erbjuda Oculus  till nya så kallade vertikaler än bara spelindustrin, vilket innebär  alltifrån media och underhållning och utbildning.

– Mobilen är dagens  plattform och nu kan vi även börja göra oss redo för morgondagens  plattform. Med Oculus har vi chansen att skapa den mest sociala  plattformen någonsin och förändra hur vi jobbar, spelar och  kommunicerar, säger Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i en kommentar.

Oculus har  skapat så mycket hype kring sig att man sedan tidigare har knutit till  sig den legendariske spelutvecklaren John McCormack som teknikchef – han  skapade spelet Doom, som förändrade hela spelindustrin.

Oculus behåller sitt huvudkontor i Irvine och fortsätter med utvecklingen av Oculus Rift.

Förvärvet innebär också ett så kallat earn-out-upplägg på 300 miljoner dollar.

–  Vi är excalterade över att jobba med Mark och Facebook-teamet för att  erbjuda den bästa virtual reality-plattformen i världen, säger Brendan  Iribe, en av grundarna tillika vd på Oculus Rift i en kommentar.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

FacebookMark Zuckerberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.