Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook låter användare ranka medier – här är reaktionerna

Publicerad: 22 januari 2018, 07:28

Misstro över Facebooks senaste giv, Janne Josefsson lämnar Uppdrag Granskning och spelbolagen maxar sina annonsbudgetar. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Janne JosefssonFacebookAlice Bah KuhnkeSVTMark ZuckerbergMorgonsvepet

I fredags kväll gick Facebook ut med sitt senaste beslut: I ett försök att döda fejknyheter ska de låta användare ranka medier världen över. Det rapporterar flera medier. Genom detta drag hoppas Facebook att trovärdiga kvalitetsmedier ska få ett uppsving genom att det sociala mediets algoritm kommer att premiera de medier som fått högst ranking.

"I dag delar jag vår andra större uppdatering detta år: att säkerställa att de nyheterna du ser, som kommer att bli mindre totalt sett, är av hög kvalitet", skriver grundaren Mark Zuckerberg på sin Facebooksida.

Denna nyhet kommer en vecka efter att Facebook meddelat att de framöver kommer att prioritera ner nyheter från medier och i stället boosta inlägg från vänner och familj.

Nyhetsmedier som uppfyller dessa kriterier ska få ett försprång:

- Betrodda källor, alltså medier som användare säger är trovärdiga
- Informerande medier
- Lokala medier

Flera oroar sig för att algoritmen inte kommer att fungera som Facebook tänkt i praktiken, utan att grupper med olika politiska intressen kommer att gå samman och utföra rankingar tillsammans, mot de medier de anser vara icke önskvärda.

Här är reaktioner på Facebooks nya giv:

— Emanuel Karlsten (@emanuelkarlsten) 19 januari 2018Märkligt drag. Ska massan röster nu avgöra ett medies auktoritet? ”Facebooks nya steg: Ska låta användare ranka medier (via @omni_red)” https://t.co/GNAowKnzg7
— Nille af Ekenstam (@nilrod) 19 januari 2018Gissar att de vill ge sken av att lämpa bort så mycket av ansvaret/skulden från sig själva som möjligt. De kommer givetvis tillämpa fler, hemliga, faktorer också.
— Kjell Häglund (@kjellhaglund) 16 januari 2018Med andra ord: Facebook gör förändringar för att ranka hat-trådar högst.https://t.co/ga0k1W8mXH
— Erik Krång (@e_krang) 19 januari 2018Det kan väl gå änna hur som helst? Facebooks nya steg: Ska låta användare ranka medier (via @omni_red) https://t.co/TTDBirpJEr
— Jon Schultz (@JonSchultzCA) 19 januari 2018So let’s get this straight. Didn’t #Facebook users’ inability to discern credible news organizations get us in this #FakeNews predicament in the first place? Won’t it be skewed by their confirmation bias? Again, the social media giant is passing the buck. https://t.co/D8aCyubmEK

Janne Josefsson lämnar Uppdrag Granskning
Janne Josefsson
, som snarast gjort sig synonym med Uppdrag Granskning, lämnar nu SVT-programmet efter att ha varit en del av det i 17 år. Det berättar han själv i P1:s Söndagsintervjun. I stället ska Janne Josefsson syssla med ett annat, fortfarande hemligt, projekt på SVT. Dock stannar han på samhällsredaktionen i Göteborg.

– Jag ska inte lägga av som journalist, men har fått ett erbjudande av arbetsgivaren om att göra något annat på SVT och det är kul, säger han till SVT Nyheter Väst.

Han kommer att sluta på Uppdrag Granskning efter att den här säsongen tagit slut. Sitt beslut kommenterar han så här:

– Det är granskningarnas Rolls Royce men någon gång måste det ju ta slut för min del. Jag är så förknippad med programmet att folk tror att jag går runt och granskar saker dygnet runt och det gör jag inte.

Spelbolagen maxar sina reklambudgetar
Den nya spelregleringen träder i kraft om ett år. Inför den ökar spelbolagen nu sin annonsering för att kapa åt sig marknadsandelar medan de kan. Enligt siffror från SCB gick bruttoreklaminvesteringarna i Sverige upp från 3,8 miljoner kronor 2016 till 5,5 miljarder kronor i fjol. Kindred ökade sina investeringar med 12 procent till 442 miljoner kronor. Likaså gjorde Leovegas, vars investeringar ökade med 83 procent till 313 miljoner kronor.

– Det är vilda västern just nu, säger Lennart Käll, vd på Svenska Spel, till Dagens Industri.

Netflixrapport kan påverka aktie
I dag släpper streamingtjänsten Netflix sin kvartalsrapport, vilken flera bedömare spått kommer att vara positiv. Under det tredje kvartalet rapporterade Netflix nämligen en ökning på fem miljoner till 109,3 miljoner användare globalt. Denna siffra kan nu ha växt ytterligare till 115 miljoner, enligt Forbes. Aktien beskrivs som ”dyr men köpvärd”.

Debatt: ”Mäns våld mot kvinnor har tystats ner av journalister”
Enligt de två forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand har svenska journalister spelat en central roll i att budskapet om mäns våld mot kvinnor inte nått fram. I bakhuvudet har de en 15 år gammal studie om mäns våld mot kvinnor, som mötte hårt motstånd från svenska journalister. Bakgrunden till debatten är #Metoo-rörelsen.

”Vilket ’kritiskt’ uppdrag har de agerat på genom åren, när de berättelser som nu bubblar fram om kvinnors utsatthet har speglats i forskningen men inte i den journalistiska bilden av Sverige?”, skriver Jenny Westerstrand och Eva Lundgren i SvD.

Väljarna positiva till Bah Kuhnke som MP:s språkrör
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke skulle göra ett bra jobb som Miljöpartiets språkrör. I alla fall om miljöpartiväljarna får välja. 80 procent av dem är positiva till detta, enligt en undersökning som Aftonbladet/Inizios låtit genomföra.

– Det är en överväldigande majoritet som är positiva bland de egna väljarna den dag hon skulle vilja bli språkrör, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio, till Aftonbladet.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.