Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook nobbar möte med regeringen: "Mycket uppseendeväckande"

Publicerad: 12 april 2018, 10:48

Morgan Johansson (S) är besviken på Facebook.

Foto: Wikimedia Commons/Mostphotos

UPPDATERAD. I sista stund väljer Facebook att hoppa av det planerade mötet med Sveriges regering, skriver Expressen. Det får justitieminister Morgan Johansson (S) att surna till.


Ämnen i artikeln:

RegeringenTwitterFacebookMorgan JohanssonGoogle

I morgon är det tänkt att ministrarna Morgan Johansson (S) och Peter Eriksson (MP) ska träffa de tre nätjättarna Facebook, Google och Twitter. Överst på agendan står frågan om vilket ansvar de tar för att rensa upp olagligt och kränkande innehåll. Även företrädare för Tidningsutgivarna (TU) ska delta på mötet.

Facebook hade till en början tackat ja till att medverka men väljer i sista stund att dra tillbaka sin medverkan. Det uppger justitieminister Morgan Johansson till Expressen.
– De har meddelat oss att de inte vill komma och jag tycker att det är mycket uppseendeväckande. För fram tills i går var de mycket positivt inställda till att komma, säger han till tidningen.

Facebook har mejlat departementet och motiverat sitt avhopp. Bolaget har invänt mot "formen på mötet och mot vilka övriga som deltar".
– Jag får säga att jag inte förstår invändningarna och jag menar att Facebook är en form av makthavare och då måste de också finna sig i att bli granskade och att delta i en offentlig debatt. Och man kan inte gömma sig från den diskussionen, säger Morgan Johansson till Expressen.

Facebook förnekar att de tidigare skulle ha bekräftat sitt deltagande på mötet.
– Dessa frågor är för viktiga för att inte bli adresserade av rätt personer med rätt kompetens. Därför välkomnade vi representanter från den svenska regeringen till vårt internationella högkvarter i Dublin i onsdags. Under en heldag blev digitaliseringsministern (Peter Eriksson) briefad i detalj om vår approach till hatiskt innehåll, användarnas integritet och Facebooks jobb kring att skydda plattformen inför det svenska valet, säger Christine Grahn, Public Policy Manager, Sweden, i en kommentar.

Google ser dock fram emot morgondagens möte. Det meddelar företaget efter nyheten om Facebooks frånvaro.
– Vi ser fram emot att diskutera dessa viktiga ämnen med relevanta personer och ansvariga ministrar, berätta om hur våra policyer och den globala hanteringen av kontroversiellt innehåll fungerar samt lyssna in och ta feedback från alla deltagare, säger Google Sveriges kommunikationschef Farshad Shadloo.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.