Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook-notering ger 1,5 miljarder för bankerna

Publicerad: 2 januari 2012, 08:16

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare.

Facebook väntas gå till börsen i år med en värdering på 100 miljarder dollar.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Nyemissionen beräknas landa på nära 70 miljarder kronor – cirka tio miljarder dollar. Enligt Wall Street Journal ligger avgiften på cirka 2,2 procent för att genomföra en nyemission i den storleksordningen, vilket i så fall skulle innebära att de banker som har fått uppdraget får dela på cirka 1,5 miljarder kronor.

Enligt Dagens Industri kan bankerna dock få ge vissa rabatter. Dels på grund av att uppdraget är åtråvärt i sig, dels på grund av att det är köparens marknad för närvarande.

Enligt Wall Street Journal har Facebooks ledning redan träffat banker som Morgan Stanley och Goldman Sachs, varav den sistnämnda kan ha en fördel i det att man redan arbetar med Facebook.

Goldman sålde nämligen aktier för 1,5 miljarder dollar till privata investerare i början av förra året, vilket gav en värdering på 50 miljarder dollar.

När nu bolaget värderas till 100 miljarder dollar motsvarar det 20 gånger Facebooks omsättning för helåret 2011 samt 100 gånger fjolårets vinst, enligt Dagens Industri.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.