Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook pudlar om sitt experiment

Publicerad: 3 juli 2014, 07:26

Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg medger att företagets experiment om användarnas känslor var dåligt kommunicerat - ett forskarteam undersökte om negativa nyheter fick användarna att skriva mer negativa inlägg och vice versa.


Ämnen i artikeln:

FacebookSheryl Sandberg

Det är dock inte första gången som Facebook har experimenterat med sina användare.

För två år sedan fick exempelvis tusentals användare besked om att man hade kastats ut från Facebook på grund av att man sågs en robot eller bedömdes ha ett falskt namn. För att få komma tillbaka skulle man bevisa att man var en verklig person, enligt Wallstreet Journal.

Testet var skapat för att utveckla Facebooks agerande kring bedragare..

Wallstreet Journal rapporterar att experimentet utfördes av Facebooks forskargrupp som består av 40-talet forskare med unikt tillträdde till data om användarna.

Wall Street Journal uppger också att en tidigare medlem i forskningsteamet hävdar att gruppen haft få begränsningar - gruppen ska också ha utfört hundratals tester sedan den skapades år 2007 och har exempelvis forskat om ensamhet.

Forskargruppen har kommit i strålkastarljuset efter att det har läckt ut uppgifter om ett experiment där man manipulerade nyhetsflödet för 700 000 Facebook-användare för att undersöka om de som fick mer negativt innehåll var mer benägna att skriva negativa inlägg och vice versa.

Facebook har fått utstå hård kritik efter att experimentet har blivit känt och en rad forskare har ifrågasatt den sociala nätverksjättens etik i sin forskning.

Facebooks näst högsta chef, den operativa chefen Sheryl Sandberg, har nu meddelat att experimentet handlade om att testa olika produkter och hon medger att det var dåligt kommunicerat.

Facebook meddelar också att man tittar noga på hur man kan förbättra sina undersökningsmetoder.

Det innebär bland annat att forskning som inte ses som ren rutin utvärderas av en panel på 50 interna experter.

Facebook vägrar dock att namne vilka som ingår i panelen.

En talesperson för Facebook uppger också att man ser över ytterligare åtgärder, enligt Wallstreet Journal.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

FacebookSheryl Sandberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.