Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook ska filtrera bort fejkade nyheter

Publicerad: 21 januari 2015, 06:19

Ett av fallen med en fejkad nyhet som Metros "Viralgranskaren" uppmärksammat.

Foto: Skärmdump från Metro

Facebook inleder en satsning på att rensa bort fejkade nyheter, SVT-profilen Christer Ulfbåge tror inte på comeback efter sitt reklamgig, Charlie Hebdo pausar utgivningen i två veckor och arbetsmarknaden allt tuffare för journalister. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Marie SerneholtLets danceFacebookMalena ErnmanSVTCharlie HebdoMorgonsvepetTV4

Facebook ska filtrera  bort fejkade nyheter   
Facebook inleder inom kort  en satsning på att rensa bort fejkade nyheter och vilseledande bluffartiklar från användarnas nyhetsflöden, det skriver Recode. Men det handlar inte om att Facebook själva ska göra en självständig bedömning av huruvida material som publiceras på nätverket är sant eller inte. Istället lutar man sig mot i fall användarna har flaggat materialet. Det görs antingen genom att radera inläggen ur nyhetsflödet eller genom att identifiera dem som falska via ett menyval.

Charlie Hebdo pausar utgivning
Efter terrordådet för två veckor sedan där tio av redaktionens medarbetare satte livet till har satirtidningen Charlie Hebdo nu beslutat att pausa utgivningen i två veckor. Anledningen är att redaktionen ska få tid att bearbeta sorgen efter de mördade kollegorna, skriver SVT. Förra veckan gavs tidningen ut med färre sidor än vanligt, men i över tre miljoner exemplar.

Malena Ernman rasar över sedel
I veckan rasade operasångerskan Malena Ernman mot femhundrakronorssedeln med operalegenden och Wagnertolkaren Birgit Nilsson på. I bakgrunden av en stor porträttbild avbildas Birgit Nilsson i sin paradroll som Brünnhilde i Richard Wagners opera "Valkyrian". Malena Ernman reagerar kraftigt mot bildvalet då Richard Wagner var uttalad antisemit. Det skriver Di.se.

SVT-profil tror inte på comeback efter reklamgig
I en intervju med Expressen berättar den folkkäre kommentatorn Christer Ulfbåge att han saknar att jobba med skidskyttet i SVT. Men han tror själv att en comeback är utesluten sedan han medverkat i en reklamfilm för Head & Shoulders under förra året.
– Jag gjorde en reklamsnutt och då är jag ju körd, säger han till tidningen.

Marie Serneholt klar för "Let's dance"
Ingemar Stenmark, Jenny Strömstedt, Jonas Björkman och Nanne Grönvall uppges redan vara klara för TV4:s fredagsunderhållning. Nu har kanalen gjort klart med ännu ett dragplåster till den kommande säsongen av Let's dance - enligt Expressen ska artisten och programledaren Marie Serneholt ställa upp i dansprogrammet.

Allt tuffare arbetsmarknad för journalister
Arbetsmarknaden stärks långsamt för tjänstemännen, men för journalisterna ser konkurrensen allt tuffare ut. Massor av uppsagda journalister möts av en tuff konkurrens, detta enligt TRR Trygghetsrådet som hjälper uppsagda tjänstemän att hitta nya jobb.
– De har lite svårare än andra att hitta nytt jobb om man ska generalisera, speciellt skrivande journalister som inte tagit till sig det nya medielandskapet, säger TRR:s vd Calle Leinar till TT.

Förundersökning mot TV4-profil
Nu har polisen inlett en förundersökning mot Peter Magnusson. Det efter bilolyckan i somras där skådespelaren enligt polisanmälan körde mot rött och därefter rammade en motorcyklist.
– Jag har inga kommentarer överhuvudtaget, säger Peter Magnusson till Aftonbladet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.