Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook slår alla förväntningar - tack vare mobilannonser

Publicerad: 28 januari 2016, 07:48

Facebook hade ett bra sista kvartal.

Foto: Colourbox

Facebook slår alla analytikers förväntningar, branschprofiler i bråk om drevet mot Margot Wallström och DN Kulturs Twitter-följare ska vara fejk.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Facebook slår alla förväntningar
Facebook gick bättre än väntat under sista kvartalet 2015. Techjättens omsättning steg med nära 52 procent jämfört med samma period i fjol, skriver Business Insider. Omsättningen landade på 5,8 miljarder dollar, bättre än analytikernas spådom på 5,3 miljarder. Vinsten blev 1,6 miljarder, jämfört med 701 miljoner dollar 2014.
Mobilannonsering ska ha varit en av de drivande faktorerna. Nu kommer hela 80 procent av Facebooks annonsintäkter från mobilen.

Branschprofiler i bråk om drevet mot Margot Wallström
Författaren Jan Guillou och DN:s ledarskribent Erik Helmerson har rykt ihop vad gäller Margot Wallströms lägenhet och mediedrevet. Guillou ger pikar till DN och Aftonbladet som han anser startade drevet och skriver att ”hennes Excellens utrikesministern borde förstås införskaffat en tältsäng att bädda upp i tjänsterummet”. DN:s ledarskribent Erik Helmerson ryter nu till och kallar Jan Guillou ”hovskribent”.
”Inte ens om Wallström av Kommunal skänkts ett gyllene palats på en nybyggd ö i Riddarfjärden och en stab av tama dvärgschimpanser i livré hade väl hovskribent Guillou haft invändning”, skriver han.
Även Aftonbladets Jan Scherman har gett sig in i matchen. Han skriver på News55 att ”vi är riktigt illa ute när Jan Guillou och Mats Svegfors rycker ut som vita riddare”, och syftar även på SR:s före vd Mats Svegfors text i Aftonbladet.

”Sakine Madon bedriver ohederlig journalistik”
För drygt en vecka sedan skrev Expressens Sakine Madon en krönika om hur journalister vinklar nyheter för att inte gynna SD. Hon ställde frågan om nedtoningen på Twitter och fick massvis privata svar. Morgan Schmidt, nyhetschef på Värmlands Folkblad, var en av de som mailade synpunkter, något han nu tar upp i en replik på Expressens ledarsida. Enligt Schmidt frågade Sakine Madon om hon fick citera honom. Därefter dyker Sakine Madons nya krönika ”Journalister ska inte bli aktivister”, med Schmidt omnämnd. Enligt honom är hela krönikan dock en förvanskad tolkning av det han mailat.
”Om man citerar någonting så ska det vara korrekt, inte präglat av egna tolkningar. Att lägga in egna värderingar är helt enkelt journalistiskt ohederligt”, skriver Morgan Schmidt på Expressen.
Han kritiserar även djupt det faktum att Madon har kastat ut frågan på Twitter, utan att varken fack eller journalister tillfrågats.
”[Att hon] förkastar alla de som svarat att de inte känner igen sig i mörkningsproblematiken, med att de svarar med sina namn på twitter är konspiratoriskt i överkant.”

”Över 75 000 av DN Kulturs Twitter-följare är fejk”
Det är komikern Martin Soneby som via Twitteraudit tagit fram att majoriteten av DN Kulturs följare är fejk. Av DN:s drygt 90 200 följare ska 85 347 vara fejkföljare och bara 4 872 vara riktiga. Flera andra har hakat på tåget: ”@martinsoneby "följarna" på @DNKultur kontos samlade aktivitet: 20 följare, 0 tweets, 1 RT. Aldrig sett så många ÄGG”, skriver en person.
Kringlan Svensson:
”Konstigast tycker jag att @aftonbladetK har 4000 följare och @DNKultur har 90 000 följare. Är AB kassa eller köper DN sina?”
Fredrik Strömberg:
”Jaha, vem har köpt alla dessa fejkföljare som @martinsoneby lätt visat att @DNKultur har? Nästan inga är riktiga twittrare.”

Kringlan pikar medierna – i ny stand up
Han skämtade om att våldta och mörda Åsa Linderborg och förlorade de flesta av sina uppdrag. Nu ska komikern och författaren Kringlan Svensson driva med mediedrevet mot honom i en ny stand up show på Bonden Bar i Stockholm. Det skriver Dagens Nyheter. Titeln är ”Persona non grata” och syftar på att flera tidigare arbetsgivare som SR och Aftonbladet bröt med honom efter uttalande i ”Alla mina kamrater”.
”Vi står absolut inte bakom K. Svenssons tidigare uttanden, men samtidigt tänker vi inte låta ett idiotiskt uttalande stå till grund för att stoppa en komiker att uppträda här”, säger Bonden Bars arrangör till DN.
Detta har uppenbarligen gjort Kringlan Svensson förbannad.
”Hororna på DN Kultur ringde upp ägaren av Bonden bar o frågade hur dom ställer sig till att jag uppträder där. FU”, skriver Svensson på Twitter, enligt SVT Kultur.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.