Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook styr om nyhetsflödet – fokuserar på familj och vänner

Publicerad: 29 juni 2016, 14:35

Facebooks nya drag riskerar att bli en rysare för medier.

Foto: Mostphotos

Facebook annonserar förändringar i news feed som kan få stora konsekvenser för medierna.


I dag går Facebook ut och berättar att de gör förändringar i algoritmen som styr vad du får upp i ditt nyhetsflöde. För medier och andra sidinnehavare som får en stor del av sin trafik från det sociala nätverket kan det innebära dåliga nyheter. Facebook skriver nämligen i ett blogginlägg att de framöver ska fokusera mer på uppdateringar från vänner och familj snarare än från sidor (pages).

Redan förra våren skruvade Facebook om algoritmen efter feedback från användarna om att de eftersökte mer innehåll från nära och kära i toppen av sina nyhetsflöden. Men efter ytterligare inspel från användare som säger att de fortfarande oroas över att missa viktiga uppdateringar har Facebook bestämt sig för att prioritera dessa ännu högre.

Facebook flaggar för att räckvidden för inlägg som kommer från sidor nu kommer att minska. Länkar, bilder och videos som postas av användare kommer istället att prioriteras högre.
"Om en stor del av din trafik kommer från att människor delar ditt innehåll, och deras vänner gillar och kommenterar det, kommer effekten inte att bli så stor. Däremot om en majoritet av din trafik kommer direkt från postningar från sidan kommer effekten bli större. Vi uppmuntrar därför sidor att publicera innehåll som deras publik sannolikt delar med sina vänner", skriver Facebook i sitt tips till publicister.

De passar även på att dela med sin att sina "värderingar" som kommer att styra vad som syns i ditt nyhetsflöde.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.