torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook vägrade intervjuas av SvD:s reporter - var för kritisk

Publicerad: 29 februari 2016, 07:26

Jack Werner var inte välkommen till Facebooks europakontor i Dublin. Foto: Yasmine Winberg.

Facebook ställde in SvD:s intervju när tidningen meddelade att det var Jack Werner som skulle göra den, Buzzfeed och NBC byter ut reklamen mot branded content och Youtube skärper bevakning av copyright. Läs fler nyheter i morgonsvepet.

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpBuzzfeedNBCFacebookJack WernerMediaMedier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Facebook vägrade intervjuas av Jack Werner
För ett par veckor sedan hyllades DN för starten på sin artikelserie om näthatet. Nu granskar även konkurrenten SvD Facebooks bristande hantering av näthatet, med hjälp av Stora journalistprisvinnaren och frilansjournalisten Jack Werner. Men att få till en intervju var inte det lättaste. Facebook ställde nämligen in ett bokat besök på europakontoret i Dublin. Anledningen? Werner anses vara för påläst och kritisk, enligt SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

Han ska ha kontaktat Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster och fått besked om datum. När Facebook sedan frågade efter namn på reportern ställdes besöket plötsligt in med förklaringen att "Jack Werner redan har sin uppfattning klar om Facebook och att det program som de riggat för besöket var anpassat efter någon som inte var så påläst".

I ett mejl till SvD svarade Peter Münster dock att Jack Werner inte var något problem för dem.

Buzzfeed och NBC byter ut reklamen mot branded content
Buzzfeed har utvecklat branded content åt American Express som kommer att ersätta 30 minuter av vanlig reklamtid under prime time i USA i dag. Tilltaget kommer att starta under Today show och kommer att fortsätta fram till Late Night med Seth Meyers. Det skriver Adweek.

Trumps twitterstrategi hånas
I går morse retweetade den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ett citat från den italienska fascisten Benito Mussolini. Men det hela var en kupp från ett gäng journalister på skandaltidningen Gawker. De hade skapat det falska twitterkontot ilduce2016 med målet att få Trump att retweeta något av de citat från Mussolinis tal och texter som de har pumpat ut. Deras tes var nämligen att Trump retweetar vad som helst oavsett ursprungskälla så länge han tycker att det låter som en hyllning av honom själv, skriver Aftonbladet.

Gjorde medier "Christertainment" av Palme-mordet?
I går, den 28 februari, var det 30 år sedan Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm. Med anledning av det gjorde Medierna i P1 ett specialprogram där de berättar om fenomenet "Christertainment". Begreppet syftar på svenska mediers förmåga att göra underhållning av Christer Pettersson, som slutligen friades för mordet. Ett exempel är när TV3 utsatte Christer Pettersson för ett lögndetektortest i tv.

Youtube skärper bevakning av copyright
Flera användare har fått sina klipp felaktigt borttagna från Youtube med hänvisning till copyright-intrång. Med anledning av det skärper Youtube kontrollen, enligt vd:n Susan Wojcicki. Det gör de genom att tillsätta ett team med människor som ska granska copyrighten tillsammans med det tidigare automatiserade systemet, skriver Engadget.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev