Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook växer snabbast av medieägarna i världen

Publicerad: 12 maj 2015, 04:59

Facebooks grundare Mark Zuckerberg

Foto: Colourbox

Facebook är nu en av världens tio största medieägare, Försvarsmakten tappar informationsdirektören och var fjärde kvinnlig journalist sextrakasseras. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookSVTViasatJohanna FrändénZenithOptimediaFörsvarsmakten

Facebook snabbast växande medieägaren i världen
Facebooks medieintäkter ökade med 63 procent under 2013 och med dessa siffror är det sociala nätverket den snabbast växande medieägaren i världen, sett till intäkter. Det visar en mätning från ZenithOptimedia. På topp 30-listan återfinns fem helt digitala företag – Google, Facebook, Baidu, Yahoo och Microsoft. Dessa tog hem intäkter på 71 miljarder dollar under 2013 vilket motsvarar 68 procent av de totala digitala reklaminvesteringarna.

1.Google
2.Walt Disney Company
3.Comcast
4.21st Century Fox
5.CBS Corporation
6.Bertelsmann
7.Viacom
8.Time Warner
9.News Corp
10.Facebook

Försvarsmakten tappar informationsdirektören
Erik Lagersten
, som varit informationsdirektör på Försvarsmakten sedan 2008, byter jobb. Efter sommaren blir han kommunikationsdirektör för Västra Götalandsregionen.
– Jag har trivts väldigt bra i Försvarsmakten, men utmaningen att utveckla kommunikationen för en arbetsgivare med cirka 52 000 medarbetare, och med en verksamhet som omfattar allt från hälso- och sjukvård, till kollektivtrafik och kultur med opera och museum var alltför lockande, säger han till Försvarsmaktens hemsida.

Var fjärde kvinnlig journalist sextrakasseras...

En av fyra kvinnliga journalister har utsatts för sexistiskt näthat. Detta uppges i Cisions stora journalistundersökning som Medievärlden har tagit del av. När det kommer till näthat, hot eller nedsättande kommentarer uppger fler män än kvinnor i undersökningen att de har drabbats. Undersökningen publiceras i sin helhet under Almedalsveckan.

... och i Frankrike har de startat ett upprop mot gubbsnusket
Också i Frankrike är sexuella kränkningar av kvinnliga reportrar ett problem. SVT rapporterar om ett upprop i franska tidningen Libération undertecknat av kvinnliga politiska journalister där de vittnar om hur deras kroppar kommenteras och bedöms i arbetet. Även den svenska fotbollsjournalisten Johanna Frändén som jobbar i landet känner igen sig.
– Tyvärr är det snarare regel än undantag, säger hon till SVT.

Viasat värvar från SVT
För att bredda sin bevakning har Viasat värvat Johan Kücükaslan från SVT, skriver Aftonbladet. Reportern som även har arbetat på TV4 får en liknande roll som han haft på SVT och kommer att jobba med rättigheter som OS, Champions League och Premier Leauge.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.