Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebook: Vi ska bli bättre på att ta bort stulna videos

Publicerad: 5 augusti 2015, 11:59

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg.

Foto: Techcrunch/Wikimedia Commons.

Det sociala nätverket anklagas för att vara slapphänta med att ta bort upphovsrättsskyddat material och att blåsa upp sina tittarsiffror. Men det förnekas bestämt.


Ämnen i artikeln:

FacebookYoutube

Den amerikanska Youtube-stjärnan Hank Green med cirka 2,5 miljoner följare har anklagat Facebook för att vara dåliga på att ta bort upphovsrättsskyddat material. I ett ilsket blogginlägg skriver han att Facebook ljuger och skäl för att kunna blåsa upp sina siffror. Allt för att vinna kampen mot Youtube om att bli den största plattformen för streamad video.

Bland annat påstår han att de är slapphänta med att plocka bort upphovsrättsskyddat material som andra har laddat upp, att de blåser upp sina tittarsiffror genom att räkna en visning efter tre sekunder samt att de premierar uppladdade videos framför länkar till exempelvis Youtube.

Facebook har nu gått ut och kommenterat anklagelsen om att de tar lätt på upphovsrätten.
– Vi tar upphovsrätt på väldigt stort allvar. Det här är inget nytt för Facebook. Vi har en rad åtgärder på plats för att förhindra överträdelser på vår plattform. I flera år har vi använt oss av Audible Magic-systemet för att förhindra obehörigt videomaterial. Vi har också verktyg som gör att innehållsskapare kan rapportera upphovsrättsintrång. När vi får ett korrekt klagomål tar vi bort innehållet, säger en talesperson till Business Insider.

Framöver kommer de enligt egen utsago att ta ännu större krafttag för att säkerställa upphovsmakares rättigheter.
– Video fortsätter att växa på Facebook och vi undersöker aktivt ytterligare lösningar för att hjälpa IP-ägare att identifiera och hantera upphovsrättsintrång.

Däremot kommenterar de inte påståendet att de blåser upp sina siffror genom att räkna en visning efter tre sekunder.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookYoutube

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.