Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebookaktiviteterna minskar kraftigt i Sverige

Publicerad: 3 oktober 2018, 06:34

Svenskarna och internet är här, Expressen lanserar för Google Home och Trump hånade journalist. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Svenskarna och InternetFacebookMorgonsvepet

Facebookaktiviteterna minskar kraftigt i Sverige
Idag publiceras rapporten Svenskarna och internet – den stora årliga undersökningen kring våra nätvanor genomförd av Internetstiftelsen. Resumé har tagit en titt på rapporten där det konstateras att sociala medier växer – men att Facebookaktiviteterna backar (-9 procent). Facebook är fortfarande störst av alla sociala medier, men vi skriver färre inlägg och delningar, deltar i grupper och evenemang – och det gäller i alla åldersgrupper. Det enda som inte minskar på Facebook är deras meddelandetjänst Messenger som används av 81 procent.

Att Snapchatdöden har kommit hit ser ut att vara en överdrift. Detta sociala medie fortsätter att locka de unga och är det tredje största i Sverige och används av 38 procent av befolkningen.

Instagram växer snabbt och här är det kvinnorna som dominerar. Appen ökar med sju procent från 31 till 38 procent under 2018.

I övrigt så minskar det linjära tv-tittandet till förmån för Youtube och Netflix som båda har ökat rejält det senaste året. Uppseendeväckande är dock att Youtube för första gången tappar i de yngre målgrupperna, framför allt kvinnor 12-15 år.

Expressen näst på tur med podd för röstassistenter
Röstassistenterna gör sitt intåg i Sverige – och Resumé har under veckan följt de dagliga nyhetspoddar som bokstavligen exploderar bland mediehus i Sverige. Nu berättar även Expressen att de gör en nysatsning på ljud tillsammans med Bonnier News Next. Expressen har tidigare gjort stora poddsatsningar, men valde till slut att lägga ner  majoriteten av dem 2016 på grund av dålig lönsamhet. Från och med idag kan du följa Expressen direkt via Google Assistant och framöver även i Google Home.

Trump hånade kvinnlig journalist
Donald Trump
 gick under gårdagen till attack mot ABC-journalisten Cecilia Vega som ville ställa en fråga kring FBI-utredningen av Brett Kavanaugh. På en film hörs hur Trump bland annat säger ”Jag vet att du inte tänker. Det gör du aldrig” och ”Titta, hon är chockad över att jag valde henne”. I Vita Husets ursprungstext stod ursprungligen att Donald Trump sa något annat.

Facebook lanserar Premieres
Facebook lanserar videoformatet Premieres som låter kreatörer spela in videos för fans och interagera samtidigt. Till exempel kan en kreatör bygga upp spänningen inför ett liveevent nästa morgon, enligt Facebook. Funktionen ska även locka annonsörer att investera. Det går att dra paralleller till Twitch som har liknande upplägg.

Facebook: inga tredjepartsappar påverkade av hacket
Facebook säger att de inte har hittat några bevis på att tredjepartsappar ska vara drabbade av dataläckan som inträffade förra veckan. Runt 50 miljoner användare ska vara drabbade och ytterligare 40 miljoner kan ha påverkats. ”Vi har nu analyserat våra loggar för alla tredjepartsappar och har inte hittat något som tyder på att hackarna ska ha fått tillgång till något genom Facebook Login”, säger en representant från techjätten.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.