Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebookexpert trakasserad – på Facebook

Publicerad: 21 december 2012, 12:47

Nina Jansdotter har skrivit böcker som "Framgång med Facebook" och "Facebooka smartare". Resumé har tidigare berättat att hon har utsatts för att en person har laddat upp över 90 bajsbilder på hennes Facebook-vägg. Men efter bokmässan i Göteborg har trakasserierna fullständigt exploderat.


Ämnen i artikeln:

FacebookNina Jansdotter

”SNÄLLA GÅ INTE TILL SNUTEN...JAG ÄR SÅ RÄDD...JAG FÅR JU DÖDSTRAFF...HOOOOOOOOOOOORAAAAAAAAAAAA.”

Så  ser Nina Jansdotters senaste meddelande ut från en person som utger sig  för att vara en konstnär och som trakasserar henne så gott som varje  dag sedan ett par månader tillbaka:
– Han har lagts upp en massa  fejkade profiler och varje gång en ny bild kommer upp meddelar han mig  att han har lagt upp den och avslutar med att kalla mig hora, säger Nina  Jansdotter.

Allt började med att en okänd profil ville bli vän med  henne.

Hon gav ok, men tyckte att inläggen som sedan kom på hennes vägg var lite över  gränsen redan då. Hon tänkte dock inte så mycket på det vid den tiden:
– Jag  har alltid haft högt i tak på min vägg i och med att jag skriver om  Facebook och offentlighet. Jag är ju egentligen väldigt positivt  inställd till sådana här kanaler, säger Nina Jansdotter.

Sedan tog allt en helt annan vändning.

Resumé har tidigare berättat om att personen laddat upp över 90 bajsbilder på hennes vägg:
”Den  här personen som själv vill få uppmärksamhet tycker att vi är pompösa,  självgoda och får för mycket uppmärksamhet. Det här är  gerilla-marketing. Det är läskigt”, sade Nina Jansdotter i slutet av  september.

Hon berättade även om en bugg som gjorde att hon inte ens kunde radera bajsbilderna:
– Hela  kontot blev helt överbelastat och jag kom inte ens åt mina egna bilder.  Jag talade om det här i pressen och han tyckte att jag var en mediehora  som stal all uppmärksamhet från vad han egentligen hade upptäckt, säger  Nina Jansdotter idag.

När hon sedan uppträdde på Bokmässan i Göteborg för att tala om sin bok "Framgångsfobi" tog allt, om möjligt, ännu värre skruv.

Han lade upp en rad anstötliga bilder på fejkade profiler:
– Han har väl typ 300 fejkade Facebook-profiler eller något sådant, säger Nina Jansdotter.

Hon berättar också att han har delat med sig av bilderna till sina vänner för att de ska vara medvetna om vad som pågår.

Hon uppger också att hundratals människor har anmält bilderna till Facebook, men ytterst lite har hänt. Nu har hon fått nog och tänker polisanmäla mannen:
– Jag  har pushat på min bekantskapskrets att anmäla honom och fyra personer  gjorde det så sent som igår. Jag ska polisanmäla honom idag, säger Nina  Jansdotter.

Du har ju skrivit böcker som handlar om hur man blir  framgångsrik på Facebook. Har du blivit hånad för detta som kanske inte är så framgångsrikt?
– Nej, jag har  fått jättemycket stöd. Jag känner däremot att jag nog skulle vilja lägga  till ett par kapitel i mina böcker om jag kunde, säger Nina Jansdotter.

Hon menar också att hon skulle göra vad som helst för att få trakasserierna att sluta:
– Jag  har försökt att bemöta honom med tystnad, jag har sagt att jag tycker  att han är talangfull och jag har även visat att jag är förbannad.  Ingenting hjälper, säger Nina Jansdotter.

Hon menar också att han  trakasserar alltfler personer i hennes bekantskapskrets och känner sig  orolig för att någon till slut ska ta väldigt illa vid sig:
– Jag har  aldrig känt mig direkt hotad och han har skrivit att han inte har något  emot mig som person, utan att han bara kände att han ville infiltrera  mitt nätverk. Förr eller senare kommer det att sluta riktigt illa, säger  Nina Jansdotter.

Resumé har sökt Facebooks kommunikationsbyrå i Norden, Northern Link, och talespersonen Frida Löwengren.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

FacebookNina Jansdotter

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.