Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks kamp mot Youtube – lanserar ny deal för videoskapare

Publicerad: 2 juli 2015, 06:22

Det ska bli lönsamt för videoleverantörer att köra via Facebook.

Facebook börja dela med sig av annonspengar från videos, Google ber om ursäkt efter pinsam miss och SVT-sändning stördes i Almedalen. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookSommar i P1Google

Facebooks nya deal till videoskapare
Det senaste året har Facebook på allvar tagit upp kampen med Google-ägda Youtube om att bli nummer ett på streamad video. Det är bland annat därför som videos har tagit allt större plats i News feed. Nu presenterar de ett nytt nyckeldrag – nämligen att de ska dela med sig av annonspengar till videoskaparna på samma vis som Youtube gör till mediehus och stjärnor. "Youtube får äntligen seriös konkurrens" skriver techsajten Recode.

Hur mycket som Facebook delar med sig av kommer att variera, bland annat beroende på hur lång tid användarna tittar på olika klipp. Men det kan bli så mycket som 55 procent av intäkterna, vilket ligger i linje med vad Youtube betalar. Facebooks argument jämfört med konkurrenten är att fler kommer att se dina klipp och slippa behöva leta upp dem.

Google ber om ursäkt för rejäl miss
Den nya fotoappen Photos taggar automatiskt bilder som laddas upp. Tanken är att den själv ska upptäcka vad bilderna föreställer, för att sedan göra dem sökbara baserat på innehåll. Men nu har de hamnat i blåsväder sedan appen taggat ett mörkyat par som "gorillor".
– Vi är bestörta och ber om ursäkt för det inträffade. Uppenbarligen måste vi arbeta lite mer med denna funktion, sade en talesperson för Google enligt Expressen.

Burop när Jimmie Åkesson var med i "Debatt"
SVT sänder sitt debatt-program från Almedalen den här veckan. Igår gästades det av SD-ledaren Jimmie Åkesson, och produktionen stördes av att flera i publiken buade.
– Det var snudd på lite otäck stämning. Den här reaktionen trodde jag inte skulle komma, säger programcheffen Mette Friberg till Expressen.

Charles Mansons kvinnor blir film
Kvinnorna i den amerikanska seriemördaren Charles Mansons liv ska gestaltas på film. Det är tv-bolaget Lifetime som har beställt produktionen. Vad filmen ska heta är inte spikat men just nu går den under namnet "Manson's lost girls" skriver Variety.

Nyckeln till populärt sommarprat
Vad är det som gör att vissa Sommar-program blir mer lyssnade och omtyckta än andra? Igenkänning, energikickar och dramaturgi är de viktigaste faktorerna, skriver DN som har intervjuat producenterna bakom de mest lyssnade Sommar i P1.

Kina skärper kontrollen över nätet
Landets omfattande censur av internet skärps nu ytterligare. En ny lag som klubbats igenom stärker regimens kontroll över infrastrukturen. Utvecklingen oroar utländska företag, skriver IDG.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

FacebookSommar i P1Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.