Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks krishantering efter skandalen – försvårar riktad annonsering

Publicerad: 29 mars 2018, 06:42

Foto: mostphotos.

Facebook stänger ner funktion för datamäklare, kritiken mot det sociala mediet fortsätter och Anders Jensen lovar högre marginaler. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Anders JensenFacebookMTGSheryl SandbergMark Zuckerberg

Nu är det någon vecka sedan The Observer publicerade en lång intervju med visselblåsaren Christopher Wylie – han som hjälpt Cambridge Analytica att samla in information från Facebookanvändarna. Sedan dess har medierna gått varma med rapportering om Facebook och hur företaget hanterar data. Det tog flera dagar innan vd:n Mark Zuckerberg och den operativa chefen Sheryl Sandberg uttalade sig – vilket de fått kritik för. Under gårdagen gick Facebook ut med ett pressmeddelande om att man nu gör det enklare att skydda personlig data. Nu fortsätter företaget att städa upp.

Nästa giv kom i natt, då Facebook meddelade att man stänger ner funktionen Partner Categories, som funnits sedan 2013. Den har tidigare gjort det möjligt för stora datamäklare som Experian och Acxiom att komplettera sin egen data för att rikta annonser till användarna. Datan från dessa tredjepartsaktörer har främst varit användbar för små företag som inte haft sin egen kunddata. Det skriver Recode.

Uppgifter: Opublicerade klipp i användarnas Facebookarkiv
Samtidigt fortsätter kritiken. Efter skandalen har flera Facebookanvändare valt att ladda ner all data som sparats om dem. Nu larmar flera av dem som gjort detta om mängder med videoklipp som de aldrig laddat upp på nätverket finns med i deras mappar med data. Det skriver Cnet. Videoklippen ska ha spelats in via Facebooks videofunktion, men aldrig laddats upp och nu ska Facebook undersöka vad det hela kan bero på.

Användardata om 136 000 personer kvar
Cambridge Analytica hävdar att man raderat all användardata som använts inför det amerikanska valet 2016. Men nu kommer uppgifter på att information om 136 000 personer i Colorado fortfarande ska vara i omlopp. I samband med datan finns också information om personernas personligheter och psyken. Det rapporterar Channel 4, som tagit del av en del av datan.

Anders Jensen lovar högre marginaler efter avknoppningen
Häromdagen stod det klart att MTG delar upp sitt bolag. Det tidigare affärsområdet Nordic Entertainment är en del av det som nu samlas under Nordic Entertainment Group. För det nya bolaget blir Anders Jensen vd. Nu lovar han en tillväxt i häradet runt 7 procent och en rörelsemarginal runt 13 procent. Det skriver Dagens Industri. 

”Innan vi dör” får ny säsong
SVT-serien ”Innan vi dör” kommer tillbaka med en ny säsong, som planeras ha premiär hösten 2019. Den första säsongen, som sändes 2017, hade i snitt 1,3 miljoner tittare per avsnitt. Adam Pålsson och Marie Richardson, som spelar seriens två huvudkaraktärer, är båda klara för säsong 2. Det skriver Nöjesbladet. 

Amazon och Netflix dök på börsen
Amazon sjönk över 7 procent på Wall Street under gårdagen. Ett liknande öde fick Netflix, som sjönk med 5 procent. Wall Street stängde på minus för andra dagen i rad. Liksom tidigare var det tekniksektorn som föll hårdast, enligt CNBC.

Trumps ointresse för Facebookskandalen
Donald Trump
bryr sig inte om dataskandalen. Det uppger källor för nyhetsbyrån Axios. Samtidigt kräver kongressen svar från Facebook efter avslöjandena om att Cambridge Analytica haft tillgång till data från miljontals människor. Enligt källorna varken pratar Trump om Mark Zuckerberg eller Facebook. Han ska inte heller följa debatten alls. Trump har tidigare sagt att Facebook hjälpt honom att vinna valet.

Region Gotland säger nej till nazistiska NMR
Nazistiska motståndsrörelsen (NMR) får inte hyra mark under Almedalsveckan i sommar. Det beslutet har fattats i full politisk enighet och förmedlats av tekniska nämnden i Region Gotland. Bakgrunden till beslutet är den förstörelse och hotfulla situationer som skapades under förra årets politikervecka i Visby, då NMR för första gången deltog. Nu är det upp till Polisen att fatta ett beslut. Det skriver Dagens Nyheter.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.