Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks nya funktion – bingo för mediehusen

Publicerad: 11 maj 2015, 05:05

Det ska bli enklare att dela i mobilen.

Foto: Colourbox.

Det ska bli enklare att dela länkar i mobilen på Facebook, flopp för Leif GW Perssons tv-serie i USA och Filip Hammars utbrott mot Nyhetsmorgon. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonFacebookTop GearNyhetsmorgonFilip Hammar

Enklare att dela länkar i mobilen
Att dela med sig av länkar på Facebook i mobilen är ofta en krånglig historia. Först måste användaren kopiera url:er från webläsaren för att sedan gå tillbaka till Facebook och klippa in dem i statusraden. Men nu utvecklar det sociala nätverket en metod som ska göra proccessen betydligt enklare, skriver Techcrunch.

Ett fåtal användare har fått börja testa en ny funktion kallad Add A Link. Den fungerar som en sökmotor i Facebook-appen, där användaren kan söka på nyckelord och få fram förslag på olika artiklar och sajter att dela. På så vis slipper de göra manuella urklipp från andra appar – och kan alltså göra hela delningen direkt via Facebook.

För mediebolag är det här givetvis goda nyheter. Mobilen har passerat desktop som det vanligaste sättet att använda Facebook, samtidigt som det sociala nätverket på många håll är den viktigaste kanalen för att dra in trafik till mediehusens sajter. Techcrunch konstaterar att 25 procent av klick från sociala medier kom från Facebook i slutet av 2014 jämfört med bara 0,88 procent från Twitter.

Men också Facebook gynnas av den nya fuktionen, eftersom de kan sälja annonser i anslutning till de delade länkarna. Dessutom lär de sig mer om vad användarna är intresserade av för innehåll.  

"Backstrom" läggs ned efter en säsong
Det blir bara en säsong av den amerikanska tv-serien "Backstrom" som är baserad på Leif GW Perssons böcker. Tittarsiffrorna har blivit en besvikelse för tv-bolaget Fox. Det sista avsnittet med det passande namnet "Rock bottom" sågs endast av 2,8 miljoner tittare, och serien har genomgående haft svårt att locka publik, skriver The Wrap. I Sverige har TV3 visat Backstrom.

Därför slutade han som Björne
När Jörgen Lantz, mer känd som Björne i "Björnes magasin", lämnade SVT kring millenieskiftet hette det att han fick sparken. Men nu berättar han för Expressen om den verkliga orsaken bakom avskedet. Hans hustru gick bort år 2000, och efter det tappade han suget på det mesta.
– Jag ville själv sluta eftersom hon var sjuk. Jag hade ingen lust att fortsätta, säger Jörgen Lantz till tidningen.

Filip Hammars utbrott på Nyhetsmorgon
Nyhetsmorgon i TV4 har skaffat en hundvalp som ska utbildas till vårdhund. Men greppet har inte gått hem hos tv-profilen Filip Hammar. På Instagram har han gått till angrepp mot programmet, rapporterar Expressen.
"Nån måste stoppa den här vidriga populismen OMGÅENDE. Dra åt helvete, Nyhetsmorgon. Jag hatar er" skriver han.

Människosmugglare gör reklam med Finlandsfärja
Tallink Siljas färja "Serenade" används i människosmugglares reklam för resor över Medelhavet. I ett fall, som DN har uppmärksammat, används den som bild på en Facebook-sida för att marknadsföra resor från Turkiet till Bulgarien för 8000 euro.
– Vår bild på fartyget har missbrukats. Internet är fullt av bilder på våra fartyg, man kan även ladda ned dem från vår hemsida, säger Tallinks informationschef Luulea Lääne till DN.

Top Gear-trion förhandlar med ITV
Tidigare i våras fick programledaren Jeremy Clarkson sparken från BBC efter att ha misshandlat en producent under inspelningen av Top Gear. Kort därefter meddelande äve de andra programledarna Richard Hammond och James May att de lämnar programmet. Nu diskuterar de istället en framtid hos det konkurrerande tv-bolaget ITV, skriver The Guardian.

Stjärnans feta lön i "Grey's anatomy"
I förra veckan avled plötsligt huvudkaraktären Derek Shepard i Grey's anatomy, spelad av Patrick Dempsey. Många fans blev upprörda, men tv-bolaget ABC kan nu göra en rejäl besparing. Enligt Hollywood Reporter tjänade Dempsey 400 000 dollar (drygt 3,3 miljoner kronor) per avsnitt. Det innebär en lön på cirka 80 miljoner kronor för en säsong med 24 avsnitt.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.