Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks offensiv mot Google

Publicerad: 8 september 2015, 06:31

Facebooks nya meddelandeverktyg utmanar sökjättens kärnverksamhet, Konsum går i graven och Viasat uppges köpa rättigheterna till La Liga och Serie. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Claes ElfsbergFacebookCoopHans RoslingGoogleViasat Sport

Facebook utmanar Googles kärnverksamhet
När Facebook annonserade att de med hjälp av artificiell intelligens utvecklar röststyrning och personlig assistans för Messenger trappade man upp konkurrensen med Google rejält. Om Facebook lyckas skala den till hela sin publik blir denna nya produkt ett direkt angrepp mot sök och AdWords – livsnerven i Googles verksamhet. Det skriver Techcrunch i en analys.

Konsum går i graven Coop
Sveriges vd Sonat Burman-Olsson rensar rejält i varumärkesrabatten. Butiksformaten Coop Forum, Coop Extra, Coop Nära och klassiska Konsum försvinner. I framtiden ska alla butiker höra till ett av tre format: Stora Coop för storhandel, Coop för vardagshandel och Lilla Coop för kompletteringshandel. Det skriver Expressen.

Uppgifter: Viasat köper Serie A och La Liga
Sedan tidigare sitter man på de två mest attraktiva rättigheterna när det kommer till klubbfotboll: Champions League och Premier League. Enligt uppgifter till SportExpressen har Viasat nu köpt även rättigheterna till såväl Serie A som La Liga. Detta eftersom tv-kanalen har fått konkurrens av Discovery Networks Sweden och C More om rättigheterna till Premier League inför nästa säsong.
– Jag kommenterar inte rättigheter, säger Viasats sportchef Per Nunstedt till SportExpressen.

Känd radioprofil död
Radioprofilen och Stockholmskännaren Harald Norbelie har avlidit 70 år gammal, skriver News55. Han gjorde sig känd för sitt Stockholmsfokus och höll i programmet "Gata upp och gata ner" i RadioStockholm mellan 1983–1992 och medverkade därefter bland annat i P4 Radio Stockholms program "Fråga Stockholm". Harald Norbelie avled i sviterna av prostatacancer. I augusti i år skrev han en omdiskuterad debattartikel i Dagens Nyheter, där han kritiserade Sveriges inställning till dödshjälp.  

SVT svarar på kritiken från Elfsberg
I helgen publicerade News55 en intervju med journalisten Claes Elfsberg, där han berättade att han tvingas bort från SVT efter 45 år, på grund av sin ålder. När han blir 67 år, i november, får han inte längre vara fast anställd.

– Ja, TV4 har ju uppenbarligen en annan och bättre policy än vad SVT har. Jag skulle inte ha något emot att bli korrespondent i New York heller, sade nyhetsankaret till News55.

Nu svarar SVT:s HR-chef på kritiken Heléne Sahlin:
"SVT tillämpar de gällande lagar och kollektivavtal som finns på pensionsområdet. I Sverige kan den enskilde i hög grad själv bestämma när den vill gå i pension. Man har rätt att börja ta ut allmän pension redan vid 61 år, men samtidigt också rätt att få arbeta kvar till 67 år. SVT har sedan länge en praxis att medarbetare som fyllt 67 år i vissa fall kan träffa överenskommelse med SVT om en tidsbegränsad anställning/kontrakt. Detta är regler som gäller för samtliga på SVT oavsett befattning", skriver hon i ett mejl till News55.

Rosling: sluta kalla dem smugglare
Hans Rosling är trött på att medier och andra använder uttrycket flyktingsmugglare. I en ny SVT-intervju säger han att man borde sluta använda begreppet.
– Sluta kalla dem för smugglare. De är de enda som hjälper människor att komma hit, säger han i Aktuellt. – De för ju inte hit något illegalt. De kommer inte med heroin, de kommer med sina barn. De har faktiskt rätt att komma in i EU när de har flyktingstatus.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.