Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks plan för att stoppa fejkade nyheter

Publicerad: 21 november 2016, 07:21

Facebooks vd Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg erkänner problemet med "desinformation", SD:s mediebebolag i fakturabluff och Lisa Ekdahl läxade upp Aftonbladets reporter. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookAftonbladetKakan HermanssonSamtid & FramtidCristina StenbeckMark ZuckerbergAmazon

Facebooks nya plan för att stoppa fejkade nyheter
Facebook grundare och vd Mark Zuckerberg sade natten till lördag att företaget tittade på nya sätt att stoppa spridandet av "desinformation" på plattformen med anledning av kritik som följt efter det amerikanska valet. I ett inlägg på Facebook skriver Mark Zuckerberg att det är "tekniskt och filosofiskt" svårt att bestämma vad som är fejk eller inte. "Vi tror på att ge människor en röst, vilket innebär den andra sidan av att låta människor dela vad de vill när de vill". Rapporterar AdAge.

Några av de tänkbara åtgärder som Mark Zuckerberg kan tänka sig:

- Investera i teknik för att upptäka de fejkade nyheter.

- Göra det enklare för människor att rapportera fel.

- Varna användare att inte dela information som är falsk.

- Lyssna på medieindustrin hur de arbetar med källkritik.

Fakturabluffen i SD:s mediebolag
Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen friades från misstankar om grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i februari i år. Misstankarna rörde Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid.
Frågan om bokföringsbrott överklagades till hovrätten, där rättegången startar på måndagen. Samma dag publicerar Expressen nya uppgifter om att Martin Kinnunen ska ha känt till att Samtid & Framtid satt ett falskt datum på en faktura värd nästan 2,5 miljoner till Sverigedemokraterna.
"Jag tycker detta känns obekvämt", skriver den ekobrottsåtalade SD-ledamoten Martin Kinnunen i ett internt mejl om faktureringen.

Lisa Ekdahl läxade upp Aftonbladet-reporter
Det var i samband med "Så mycket bättre" som Aftonbladets reporter Jan-Olov Andersson fick en intervju med den annars så medieskygge artisten Lisa Ekdahl. När hon fick frågan om sitt tidigare förhållande med musikern Bill Öhrström och åldersskillnaden dem emellan åkte reportern på en hårtork.
– Jag kommer inte att prata om någon jag bodde ihop med för tjugo år sedan hur mycket du än försöker.
– Att vi kvinnor lätt blir identifierade genom våra mödraskap och våra män och speciellt av män som du...vi är skittrötta på det! Men vi kommer att vara snälla mot er, för ni är lite långsamma av er. Det kan du skriva om du vill!

JOA: Men då blev väl Bill snarare snabbt ett bihang till dig, som var stjärnan?
– Hör du hur du själv tänker, Jan-Olov? Patriarkatet är på väg ned, du kommer att möta det här igen och igen och igen när du möter kvinnor. Patriarkatet faller, inom din livstid. Det är lika bra du hakar på.

Kakan Hermansson ställer in efter hot
Det blir ingen Kakan Hermansson vid invigningen av utställningen "100% kamp – Sveriges historia" på Regionmuseet i Kristianstad. Det skriver museet på sin Facebooksida. Orsaken ska vara de hot hon utsatts för efter den senaste tidens skriverier.
– Det har skrivits saker på nätet om att de ska förstöra och skända utställningen och det vill hon inte vara med om, säger han till tidningen, säger regionmuseets informatör Lasse Hörnäs till Kristianstadsbladet.

Sportprofil tar sabbatsår
Sportreportern Jonas Dahlquist inte kommer finnas med i C Mores sändningar från den allsvenska säsongen i fotboll 2017.
– Jag har haft det inskrivet i kontraktet, säger han till Aftonbladet.
Tv-reportern kommer att resa med sin sambo för utlandsjobb det kommande året.

Därför klev Cristina Stenbeck av
Många blev överraskade när Cristina Stenbeck hoppade av som ordförande i investmentbolaget Kinnevik styrelse i våras. I SVT-programmet "Skavlan" i fredags berättade hon om bakgrunden beslutet:

"Det här var ett sätt för mig att prioritera min familj. Jag har fyra barn under tio år och alla som har det vet att de har olika behov och olika sätt att ta upp ens tid. Det har varit en del i beslutet" säger hon och fortsätter:

"Men det har också handlat om att omdefiniera min roll i bolaget och fundera på på vilket annat sätt jag kan skapa värde. När man sitter i änden av styrelsebordet och ser en oljemålning på sin farfar och på sin pappa kan man lätt glömma vad man egentligen håller på med - att bygga spännande bolag".

Amazons streamingtjänst till Sverige
Amazon är nära en global lansering av videostreamingtjänsten Amazon Prime Video som är tänkt att utmana Netflix, skriver Wall Street Journal. Tjänsten ska lanseras i cirka 200 länder, däribland Sverige.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.