Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks pride-firande ifrågasätts

Publicerad: 29 juni 2015, 05:31

Mark Zuckerberg firar samkönade äktenskap.

Foto: Skärmdump.

Regnbågsfärgade profilbilder har spritt sig som en löpeld men får också kritik, Göran Persson gör miljonvinst och Apple Music ska in i Ryssland. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookGöran PerssonFotbolls-VMSnapchat

Facebooks pride-firande ifrågasätts...
I fredags beslutade högsta domstolen i USA att tillåta äktenskap för alla, oavsett kön eller läggning, i landets samtliga delstater. Beslutet har hyllats rejält och i helgen lanserade Facebook verktyget "Celebrate Pride" där användarna enkelt kan lägga ett regnbågsfilter på sina profilbilder.

Tilltaget har spritt sig som en veritabel löpeld, men har också stött på kritik. Aktivistgruppen The Radical Fearies som kämpar för transsexuellas rättigheter menar att Celebrate Pride klingar falskt eftersom Facebook inte tillåter att människor använder sig av andra namn än det som står i passet.
– Den policyn är direkt skadlig för hbtq-personer, säger drag queen Lil Miss Hot Mess till The Guardian.

The Atlantic skriver också att verktyget kan vara ett sätt för Facebook att samla in ytterligare data om sina användare som de kan använda senare. Men det sociala nätverket förnekar att det handlar om ett experiment från deras sida, och berättar att regnbågsfiltret togs fram i samband med ett tidigare hackathon.

... och Facebook försöker planka Snapchat-verktyg
Ett antal utvalda användare har fått testa ett nytt Facebook-verktyg som på många sätt påminner om fotoappen Snapchat. Bland annat genom att användarna kan lägga till grafiska element och text på bilderna, skriver Techcrunch. Facebook har tidigare försökt köpa Snapchat men fått nobben.

Göran Persson ökar vinsten
Den tidigare statsministern och S-ledaren Göran Persson arbetar i dag som rådgivare på JKL, har olika styrelseuppdrag samt bedriver jordbruk på gården i Sörmland. Verksamheterna är samlade i hans bolag Baven, som i fjol hade ett bra år. Omsättningen ökade med 25 procent till cirka 10 miljoner kronor samtidigt som resultatet efter skatt steg från 3,8 till 8,4 miljoner, skriver DI. Vid årskiftet hade bolaget ett eget kapital på drygt 20 miljoner kronor.

Apple satsar på Spotifys "mardrömsmarknad"
För Spotify blev det aldrig något intåg på den ryska marknaden. I fjol hade de planerna klara, men tvingades stoppa sin planerade lansering av flera skäl.
– Vi skulle ha lanserat i Ryssland innan Putin gick bananas och började ändra lagar och regler, säger Spotify-grundaren Martin Lorentzon till SvD.

Nu ska istället konkurrenten Apple Music försöka sig in i matchen om de ryska konsumenterna när de lanserar i runt 100 länder i morgon.

Fotboll på tv – sjukskriven från jobbet
Enligt en färsk undersökning från SCB stannar svenskarna hemma från jobbet i högre utsträckning under veckor som det är Fotbolls-VM eller EM på tv. De har jämfört frånvarostatistiken under veckor då ett mästerskap pågår med veckor utan mästerskap, i juni–juli varje år. Sannolikheten för frånvaro på jobbet ökar då med 65 procent, skriver DN.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.