Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks rankningsformulär för medier läckt – är två frågor långt

Publicerad: 24 januari 2018, 12:56

Foto: Anthony Quintano

Två enkla frågor som kan få stor effekt för de medier som vill få fortsatt genomslag på Facebook.


Ämnen i artikeln:

Facebook

I fredags slog nyheten ned som en bomb. Facebook skulle låta sina användare ranka mediekällor och premiera de som ansågs trovärdigast i sitt flöde. Gizmodo-reportern Bryan Menegus skrev en svada med titeln "I can't fucking believe how dumb Facebook's news feed uppdate is".

Menegus får medhåll av Facebook-analytikerna Alan Dennis, Antino Kim och Tricia Moravec på Buzzfeed:

"Anser du att sajten RT.com är trovärdig? Om du inte är en nyhetsknarkare har du förmodligen inte ens hört talas om RT, en sajt som under presidentvaltskampanj publicerade flertalet pro Trump- och anti Clinton-"artiklar", och därför inte ge sajten något betyg då Facebook sagt att användarna ska ranka de källor de är bekanta med. De som läser RT kommer dock att ge sajten skyhöga betyg varpå de kommer prioriteras i nyhetsflödet. [...] Tittar man istället på välkända sajter som New York Times, NBC och CBS så har de flesta en relation till dem samtidigt som undersökningar visar att över hälften av den amerikanska befolkningen inte litar på dem."

Nu har formuläret som användarna ska gradera medierna utifrån läckt och bekräftats av en talesperson för Facebook (se nedan). Formuläret ställer två enkla frågor; känner du till den här sajten och hur stor tillit har du till den.

Återstår att se om dessa två frågor blir avgörande för de medier som vill få fortsatt genomslag på Facebook.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.