Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facebooks uppblåsta siffror

Publicerad: 8 mars 2012, 16:01

Facebook har uppgett att man har 845 miljoner aktiva användare inför sin börsnotering, men nu visar det sig att siffrorna måste tas med en nypa salt.


Ämnen i artikeln:

FacebookSvDWall Street Journal

Redan då Facebook lämnade in sin ansökan om en börsnotering framkom  det att de 845 miljoner användare som man tidigare har påstått att man  har inte är så många egentligen, enligt Svenska Dagbladets Wall  Street-blogg.

Det visade sig nämligen att Facebook hade räknat in användare som delade med sig av material på sajten, utan att ens logga in.

Men  enligt Wall Street-bloggen har det nu visat sig att detta bara är en av  två stora missar.

I ett tillägg till sin ansökan om börsnotering  skriver Facebook nämligen att omkring 10 procent av användarna inte är  aktiva eller ens existerar.

5 procent av medlemmarna registreras  som aktiva trots att det bara är deras mobila applikationer som kopplar  upp sig mot Facebook. Utöver detta är ytterligare 5-6 procent inte användare överhuvudtaget.

SVD:s Wall Street-blogg menar att detta är  högintressanta siffror eftersom börsnoteringen beräknas leda till att  bolaget värderas till 100 miljarder dollar.

Räknar man bort 10  procent av användarna, som så att säga låg till grund för prislappen,  hamnar man på 761 miljoner användare. Detta gör att varje användare är  värd 131 dollar eller cirka 900 kronor. Före det att Facebook medgett  att man har gjort fel låg prislappen per medlem på 118 dollar.

Wall  Street-bloggen menar att om man tar bort 10 procent av användarna borde  man även kunna argumentera för att företagets börsvärde borde minska  med 10 procent till 90 miljarder dollar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.