Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fackbossen rasar i internt Expressen-mejl

Publicerad: 23 oktober 2014, 08:20

Olle Fors skräder inte orden internt.

Expressens fackordförande Olle Fors har varit fåordig utåt om sparpaketet med 62,5 tjänster. Men ett internmejl till samtliga Expressen-medarbetare går han i taket över beskedet och förklarar också den låga profilen utåt.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzOlle ForsExpressen

"Tidningsägarna och direktörerna ägnar sig åt att förstöra kärnverksamheten och såga av den gren som de sitter på. Vi fortsätter att förhandla, och vår uppgift är att försöka rädda tidningarna och medarbetarna.", sa fackordföranden Olle Fors till Resumé igår i samband med att Expressen-vd:n Gunilla Herlitz kapar 62,5 tjänster.

Men det var också hans enda kommentar.

Resumé kan nu berätta att han i ett intermejl till samtliga Expressen-anställda går till rasande attack mot beslutet. Han skriver bland annat:

"Att lägga ner Bild skadar tidningen i märgen. Det sparar inga pengar, det riskerar bara att skynda på printraset och försvåra möjligheterna att göra en tidning som vi kan sälja".

Enligt honom känner Journalistklubben en stor oro för att "ogenomtänkta sparbeslut" kan skada tidningen.

”Print står för nästan hela Expressens vinst idag och att den verksamheten behövs som den "nödvändiga kompassen för alla digitala delar", skriver han.

Olle Fors tycker också att det är "sabotage" mot tidningens affärsidé med starka regionala editioner  att skrota lokala kultur- och opinionsavdelningar i GT och KvP.

"GT och KvP är de lönsammaste delarna av huvudtidningen, med stor potential i ett läge där GP, Sydsvenskan och HD är i gungning.", skriver han i sitt internmejl till medarbetarna.

Det beslutet tillsammans med "av-editionering" kan hota hela Expressens printupplaga, vilken är en förutsättning för hela företagets framtid, resonerar han.

"Det är verkligen ett dystert läge. Utvecklingen av framtidens Expressen, inklusive den digitala verksamheten, kan inte bygga på usel arbetsmiljö och rovdrift av medarbetare med osäkra anställningar via bemanningsbolag eller frilansar.", skriver han.

Han förklarar också varför man lägger locket på utåt.

”Klubben tänker hålla huvudet kallt i dessa kristider. Därför håller vi lite tyst utåt. När landets alla tidningsdirektörer och ägare tävlar om att offentligt döma ut sin egen kärnverksamhet vill vi försöka bidra till att rädda det som räddas kan", skriver han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.