Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fackbossen till hårt angrepp mot DN:s ledning

Publicerad: 25 april 2012, 08:22

Gunilla Herlitz, vd och chefredaktör för DN.

Foto: Peter Jönsson.

Sydsvenskans fackordförande, Karl G Jönsson, har gått ut med ett upprop till fackliga förtroendevalda inom hela Bonnier. Han rasar över över att DN- och Sydsvenskan-ledningen vill halvera den fackliga tiden och anklagar DN för att ledas av "emotionellt störda chefer". DN:s vd och chefredaktör tillika ordförande för Sydsvenskan, Gunilla Herlitz, vill inte kommentera det hela: – Jag kan inte kommentera något som jag inte har sett, säger hon.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanGunilla Herlitz

"Detta är ett upprop till alla fackliga kollegor inom Bonnier Det är  nu ställt utom allt tvivel att våra kollegor på Dagens Nyheter har det  rent ut sagt för djävligt. Ingen förtjänar att behandlas så på den  svenska arbetsmarknaden. Emotionellt störda chefer omger sig med fega  ja-sägare och mobbar alla andra till tystnad".

Så inleder  Sydsvenskas fackordförande Karl G Jönsson sitt förslag, på Facebook. till upprop  angående de senaste händelserna hos DN.  Här kan exempelvis nämnas att  enskilda personer har bemötts med att man inte är lagspelare eller  rentav till skada för tidningen:

Då resume.se kontaktar Karl G Jönsson är han dock tydlig med att påpeka att det hela endast är ett förslag till upprop:
–  Det här går till en intern grupp där vi för en informell dialog. Sedan  är det upp till varje fackklubb om man vill gå ut med ett stöduttalande,  säger Karl G Jönsson.

I sitt brev vänder sig också Karl G Jönsson  emot att DN vill halvera den fackliga tiden för: "våra kollegor som i  hård motvind sliter med det fackliga arbetet."

Hos Sydsvenskan har  ledningen också lagt ett förslag om att halvera den fackliga tiden.  Detta eftersom personalstyrkan har minskat.

Här bör man dock komma ihåg  att personalstyrkan har gått från cirka 190-160 personer. Det vill säga långtifrån  en halvering.

Karl G Jönsson köper dock inte ett sådant förslag även om  personalstyrkan hade halverats:
– MBLförhandlingar och liknande  tar lika lång tid ändå. Då skulle man med samma logik kunna säga att  Sydsvenskan ska halvera tiden för sin chefredaktör, men vi vet ju att han  har lika mycket att göra som tidigare, säger Karl G Jönsson.

Han  menar att en halvering av den fackliga tiden bland annat skulle leda  till att lönekartläggningar och lönerevisioner fördröjs.

Karl G  Jönsson föreslår också, i sitt förslag till upprop, att fackklubbarna  utformar ett gemensamt uttalande om hur arbetsklimatet, då främst på DN,  försämrats på ett så allvarligt sätt att: "det hotar de grundläggande  värden som företagen säger sig stå för."

Hur ser du på det här med att du anklagar DN att ledas av emotionellt fackligt störda chefer:
– Så det står inte i mitt förslag till upprop, säger Karl G Jönsson.

Då har du i så fall fått kritik och ändrat din formulering?
–  Det är som alltid då man skriver sådana saker att man ändrar fram och  tillbaka. Så det är ett internt diskussionsforum och det får  acceptera. Jag kan dock konstatera att DN uppenbarligen har problem med  sin arbetsmiljö, säger Karl G Jönsson.

Då Resume.se kontaktar  DN:s vd och chefredaktör tillika ordförande för Sydsvenskan, Gunilla  Herlitz, vill hon inte kommentera det hela:
– Jag har ingen aning om vad du pratar om. Jag kan inte kommentera det hela, utan att först ha fått se det, säger hon.

Jag kan berätta vad det står. Det står bland annat att DN leds av emotionellt störda chefer. Hur ser du på det?
–  Jag har som sagt inte fått något upprop skickat till mig, säger Gunilla Herlitz.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanGunilla Herlitz

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.