Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket bekräftar sparpaket på Aftonbladet

Publicerad: 7 februari 2011, 13:00

Fackklubben på Aftonbladet bekräftar ett mindre sparpaket på tidningen efter skenande kostnader slutet av förra året då budgeten överskreds. – Vi ska bli mer restriktiva när det gäller övertid och se över resor och inköp, säger fackbasen Anna Andersson till Resume.se.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalAftonbladetSchibstedJan Helin

Nya Schibsted-huset där Aftonbladet finns numera.

Resume.se avslöjade tidigare i dag att Aftonbladet åter tvingas dra åt svångremmen.

– Vi har mycket allvarliga kostnadsöverdrag på redaktionen och styrelsen vill självklart ha en åtgärdsplan, skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin till medarbetarna i senaste veckobrevet.

Jan Helin och vd:n Anna Settman ska ta fram en plan för styrelsen hur man säkrar budget och utvecklar Aftonbladet intäktsmässigt. En strategiskt viktig del är nylanseringen av Plus – betaltjänsterna på nätet.

Schibsted Sveriges informationsdirektör Olof Brundin förnekar att det rör sig om ett sparpaket, men Anna Andersson, SJF-klubbens ordförande på Aftonbladet, bekräftar Resume.se:s uppgifter att det är ett sparpaket. Dock ett mindre sådant.

– Det går inte att jämföra det med sparpaketet 2009 (då man sparade cirka 140 miljoner och 100 tjänster försvann, reds anm). Inga tjänster försvinner den här gången, säger Anna Andersson.

Budgeten överskreds i slutet av fjolåret. Nu ska man bli mer restriktiva med övertid, med övertidslappar och att man vid sjukdom ser över resurserna innan matn tar in vikarier.  Man ser också över resor och inköp, berättar Anna Andersson.

Aftonbladet anlitar sedan mars i fjol ett bemanningsbolag och Anna Andersson utesluter inte att det kan bli neddragningar där.

– Men det blir alltså inga neddragningar på de fast anställda, säger Anna Andersson. 

Aftonbladets rörelseresultat 2009 var 197 miljoner kronor.

Efter de tre första kvartalen 2010 var vinsten 258 miljoner kronor – en fördubbling jämfört med 2009.

Resume.se har sökt Jan Helin och Raoul Grünthal, vd för Schibsted Sverige och styrelseordförande för Aftonbladet.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.