Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket förbereder anmälan mot GP:s onlinechef

Publicerad: 6 september 2016, 15:16

Markus Hankins på GP Online riskerar att bli anmäld av facket.

Foto: GP/Wikimedia Commons.

UPPDATERAD. Journalistfacket på GP förbereder en anmälan till Arbetsmiljöverket mot onlinechefen Markus Hankins, som har haft upprepade konflikter med sina anställda. Ledningen tonar ner frågan för att inte störa rekonstruktionen.


Ämnen i artikeln:

GPMartin AlsanderArbetsmiljöverketGöteborgs-PostenSvenska JournalistförbundetStampenMarkus Hankins

Förrförra veckan gick en ung lovande reporter hem från jobbet på gp.se och lade ut en jobbansökan på Facebook. Han hade en konflikt med sin chef Markus Hankins och är nu sjukskriven, vilket Resumé har berättat om. Det är den senaste i raden av incidenter kring GP:s onlinechef:

# I mars vållade Markus Hankins debatt efter en jobbannons som sökte reportrar som kan skriva 20 artiklar om dagen. Kritikerna sa sig då bättre förstå kvaliteten på gp.se.
# I maj filmade Markus Hankins sina arbetskamrater under ett krogbesök och lade ut klippet live på Facebook. När kolleger och fack protesterade togs klippet bort och Markus Hankins bad om ursäkt.
# I somras hade Markus Hankins ännu en sammandrabbning med en av de ­anställda på sajten. Frågan om hans ledarskap togs upp till högsta ledningen.
# Under året har samarbetssvårigheterna mellan sajten och tidningen ökat, enligt Resumés källor på tidningen beror det på att "cheferna inte kan prata med varandra".

Förra veckans beteende av Markus Hankins klassades av Stampens kommunikationschef Hampus Knutsson som "helt oacceptabelt" och att denne skulle få hjälp med sitt ledarskap i form av "mentorskap, utbildning och dialog med medarbetare och fack".

GP har två journalistklubbar, en för papperstidningen som tillhör Stampen Local Media, och en för online som tillhör Stampen Media Partner. Gabriella Mohoff, ordförande för "pappersklubben", hänvisar till kollegerna på sajten, men säger sig vara medveten om problemet. Caroline Karlsson, ordförande i "onlineklubben", meddelar via sms att de jobbar med ett internt personal­ärende som de inte kan kommentera.

Det Caroline Karlsson syftar på är enligt Resumés källor en anmälan till Arbetsmiljöverket om allvarliga brister i den psykosociala arbetsmiljön på gp.se. Men ledningen ser helst att facken väntar med anmälan medan rekonstruktionen av företaget pågår.

Markus Hankins blev onlinechef på GP förra sommaren. Resumé har sökt honom utan resultat. Vi har också skickat frågan till koncernchefen Martin Alsander om ledningen har bett facket vänta med anmälan? I ett sms svarar han:
"Nej, det stämmer inte utifrån det jag känner till".

Sedan Resumé publicerat artikeln ringer Caroline Karlsson och meddelar att facket formellt inte förbereder någon anmälan.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.