Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket på GP: ”Folk är chockade”

Publicerad: 23 maj 2016, 10:58

Gabriella Mohoff på Göteborg-Posten om Stampens rekonstruktion.

I morse informerade Stampens ledning om att koncernen ska rekonstrueras. Fackklubben på Göteborgs-Posten berättar att medarbetarna är tagna av allvaret, men tror att en rekonstruktion kan vara nödvändig.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneMartin AlsanderGöteborgs-PostenStampen

I morse klockan 08.00 berättade Stampens koncernchef Martin Alsander och styrelseordföranden Peter Hjörne om beslutet att begära bolaget i rekonstruktion för samtliga fackklubbar. En av de som tog emot informationen var Gabriella Mohoff, klubbordförande på flaggskeppet Göteborgs-Posten.
– Allt gick ganska snabbt. Alla fick informationen samtidigt och det var lite chockartat, säger hon.

Samtidigt visste man inom klubben givetvis om de ekonomiska trångmålen som plågat Stampen under en längre tid.
– Det var inte jätteöverraskade att något hände. Det är klart att vi har sett var det har varit på väg. Sedan kom momsskulden som extra sten på bördan. Jag tror att de fackliga företrädarna har kortare väg till förståelse än de resterande medarbetarna. Vi har någon form av informationsövertag och insyn, även om vi försöker förmedla allt till medlemmarna, säger hon.

Vilka reaktioner har du mött från dem?
– De flesta är oroliga. Det är nedstämt och folk är chockade. Men jag har inte hunnit stämma av med så många än. Informationsmötet höll på i lite mer än en timme. Sedan har det rullat på och det har ringt i telefonen konstant.

Hur påverkas arbetet?
– Det som är sagt är att vi ska köra på som vanligt. Det är inte verksamheterna som ska rekonstrueras utan i grunden handlar det om skuldsättningen. Så länge den är så hög finns det inga pengar att investera. Signalen är att vi ska köra på som vanligt. Det blir så klart merarbete för vissa personer som måste prata med leverantörer och kunder för att lugna folk. Vi köper in mycket material, bilder och texter. Varje frilansare måste hanteras på ett annat sätt nu.

Hur ser du på tidigare ledningar som försatt er i denna situation?
– Jag vill helst inte kasta skit bakåt. Vi har snart pratat ihjäl oss om det. Men det är klart att tidigare ledningar har gjort affärer som inte var så himla bra. Det är inte bra att bygga en verksamhet på så mycket lånade pengar. Men det tjänar inget till att vara bitter. Vi behöver blicka framåt, och det kanske är detta vi behöver för att slänga av oss "Brunegård-ryggsäcken".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.