Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket ser rött kring SVT:s regionala storsatsning

Publicerad: 26 februari 2014, 10:26

SVT har idag fattat beslut om en helt ny organisation för den regionala nyhetsverksamheten. Enkelt förklarat handlar det om skapa en organisation som är anpassad till det moderna Sverige. Ordförande för fackklubben på SVT, Petteri Karttunen, är skarpt kritisk till beslutet.


Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonTV4

– Det måste finnas förutsättningar att granska samhället. Vi är inte  övertygade om att detta är rätt sätt att göra det, säger Petteri Karttunen.

SVT:s plan är att den nya organisationen ska träda i kraft den 1 januari nästa år.

”Sverige  har förändrats dramatiskt, inte minst demografiskt, sedan SVT byggde  upp sin regionala nyhetsorganisation på 1970-talet. Vi kan inte längre  leva kvar i en organisation som inte speglar det moderna Sverige”, säger  Eva Hamilton vd på SVT i ett uttalande.

Beslutet bygger på en  publicistisk översyn av SVT:s regionala nyhetsverksamhet och den nya  organisationen ska träda i kraft i januari 2015, enligt SVT.

Beslutet  omfattar samtliga cirka 400 anställda och innebär bland annat att SVT  ska kartlägga kompetensen hos medarbetarna för att kunna frigöra  resurser.

Målet är att omvandla personal som idag jobbar med utsändning  av program till journalister.

SVT räknar också med att tillsätta sju nya journalisttjänster.
–  Diskussionen om vilka som verkligen får sluta börjar först om ett halvår.  Så det här är ju första dagen på en lång period som kan bli otroligt  jobbig för SVT-medarbetarna, säger Petteri Karttunen.

Facket riktar framförallt kritik på tre punkter: journalistiken, resurserna och tekniken.

–  Vi ställer oss undrande till om SVT får tillräckligt stor bemanning  för att bedriva den samhällsjournalistik som krävs. Det är visserligen  bra att man utökar antalet orter från 27 till 33, men Södertälje ska  exempelvis endast ha sex medarbetare som ska klara sändningarna sju  dagar i veckan, säger Petteri Karttunen.

Han nämner också att  Östersund ska ha tio medarbetare och egen ansvarig utgivare och utföra  liknande arbetsinsats som redaktioner med 20-40 anställda.

Petteri  Kartunnen ställer sig också frågande till hur det verkligen ska fungera  med att via Umeå fjärrstyra exempelvis kameror i Sundsvall.

– Folk i  kontrollrummet skrattar rakt ut åt det här. Det beror på att det är så  osäker teknik och den ska ändå fungera flera gånger per dag, säger han.

Han är också bekymrad över SVT:s önskemål om att alla journalister ska kunna allt.
–  Det är klart att vi ser en liknande utveckling på marknaden, men man  kan ju inte tvinga alla att bli fotografer precis. Det är slöseri med  kompetens, säger Petteri Karttunen.

Han tar bland annat upp att SVT  gjorde om sin programverksamhet för att par år sedan, men då berördes  några få orter nu är det alla som gäller.

– Här handlar det om att  storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö får uppdraget att bli  mer lokala och får ännu mer resurser. Men man plockar ju detta på  bekostnad av andra regioner, säger Petteri Karttunen.

Han menar att  många drar paralleller till TV4:s modell där man har fyra  utsändningsstationer och sedan lägger in klipp från övriga landet.

–  Det är bättre att redaktörer på plats fattar beslut om vad som är  viktigt i stället för att redaktörer som inte ens är där beslutar om  sådant som man tror är viktigt. Det tycker jag att vi har lyckats med på  SVT än så länge och så är ju även planen i framtiden, säger Petteri  Karttunen.

Han är också kritisk till hur SVT har agerat i själva förhandlingsfrågan.
– Vi började förhandla i fredags och de ville bli klara igår, säger Petteri Karttunen.

Så är vill SVT förändra det regionala nyhetsarbetet:
–  SVT får två nya regionala nyhetsprogram i Helsingborg och Södertälje,  en ökning från 19 till 21 program. Samtidigt förstärks till exempel  Uppsala, Eskilstuna och Östersund, som hittills behandlats som editioner  av 19.15-sändningen.
– SVT Nyheter kommer att etablera redaktioner  på fler orter – en ökning från 27 till 33. Förutom Helsingborg och  Södertälje blir även Borås och Linköping nya orter på SVT:s  Sverigekarta. Dessutom öppnar SVT lokalredaktioner i Göteborgs och  Stockholms ytterområden (som exempelvis Angered och Tensta).
– Fler  journalister. 30 tjänster som idag är uppbundna av utsändning av program  omvandlas till journalisttjänster. Dessutom tillförs sju nya  journalisttjänster.
– Programledare kvällstid på vardagar kommer att finnas på alla orter som har programledare i dag.
––  SVT Nyheter och Sport, Sveriges största nyhetsredaktion, skapar  samtidigt en gemensam nyhetsledning med ansvar för att dagligen knyta  ihop det publicistiska arbetet över landet och göra hela Sverige synligt  i riksnyheterna.
– Teknik för tv i broadcast och teknisk  studiopersonal kommer att finnas på sex orter: Umeå, Falun, Stockholm,  Norrköping, Göteborg och Malmö.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SVTEva HamiltonTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.