Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket: ”Skapas ett C-lag”

Publicerad: 12 januari 2015, 09:59

Fackklubbsordförande Rebecka Sjöberg.

UPPDATERAD Efter 97 visstidskontrakt på 3,5 år via bemanningsföretaget KiS slutade Axel Jönsson som journalist på HD. – Det har ofta pratats om att medieföretagen skapar ett "B-lag" med bemanningsanställda. När man låter så många vara vikarier i bemanningsföretagen lyckas man till och med skapa ett C-lag, säger KiS fackklubbsordförande Rebecka Sjöberg.


Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Resumé har i flera artiklar berättat om arbetssituationen för de anställda på bemanningsföretaget KiS – att motivationen försvinner på grund av det höga antalet kontrakt för vikarier.

– Det är viktigt att komma ihåg att det finns folk som jobbar här som tycker att det är helt okej. Men ganska många uttrycker också det som Axel Jönsson har gjort – att man känner sig orolig och att det ständiga bytet av redaktioner tär på en, säger Rebecka Sjöberg och fortsätter:

– Det är de berättelser vi får höra. Jag tror säkert att det kan finnas en oro för att man inte vill vara besvärlig. Om man är en person som blir inringd från dag till dag vill man att telefonen ska fortsätta ringa.

Men vad gör ni som fackförbund åt den här situationen?
– Vi är tydliga med att de visstidsanställda ska ha samma villkor som de fast anställda. Vi vill såklart att fler ska vara fast anställda med garantilön. Behovet av oss är stort nu, samtidigt som fler sagt upp sig. Därför borde det finnas utrymme för fler fast anställda.

Rebecka Sjöberg säger också att facket tillsammans med arbetsgivaren startat en medarbetar- och undersökningsgrupp.

– Den senaste medarbetarundersökningen visade att folk mådde dåligt och gruppen skulle bidra till att förbättra stämningen. Men det har inte varit någon uppföljning än vad jag vet. Men det är det som har varit en konkret åtgärd för att skapa bättre stämning. Ett dialogforum för hur man ska trivas bättre. Gruppen har kommit fram till olika förslag – men inget av dem har realiserats ännu.

Hon säger att det också är viktigt att komma ihåg att Sydsvenskan äger KiS och att de därför har möjlighet att påverka situationen för de anställda.

– De har all möjlighet i världen att påverka vår situation. Det är inte så att Sydsvenskan kan avsäga sig allt ansvar – det är klart att de förändra. Om man nu har bestämt sig för att ha ett bemanningsföretag borde man ha som ambition att göra det till det bästa som finns på marknaden. Det ska inte vara jobbigt att vara vikarie. Att låta så många ha det som Axel är inte optimalt.

Vad tror du att det här gör med journalistiken?
– Jag tror att många som kommer in i den här svängen blir fysiskt och psykiskt trötta. Man orkar inte prestera som man gjort om man haft trygghet. Man orkar inte kämpa den sista timmen för att man vet att man ska vara på en annan redaktion i morgon.

Jonas Nordling är ordförande i Journalistförbundet. Även han är kritisk till hur de bemanningsanställda har det.

– Jag vet för lite om den här enskilda händelsen för att uttala mig. Men jag kan säga att det är anmärkningsvärt att en medarbetare som så ofta har anlitats inte fått en tillsvidareanställning. Det är oerhört underligt som utomstående och inte förenligt med hur kollektivavtalet är tänkt att fungera.

Men som arbetstagare ska man få hjälp av facket i sådana här frågor. Vad är vitsen med att vara med om det ändå ser ut så här för den enskilde?
– Jag utgår från att man får hjälp på individnivå av den lokala klubben. Om man inte kommer överens lokalt får man ta det vidare eller koppla in avtalsrådet som ska gå igenom hur man använder anställningsformerna.

Hur upplever du att villkoren för bemanningsanställda journalister ser ut i dag rent generellt?

Man kan säga rent generellt att den inte tillkommit för att utveckla journalistiken.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Journalistförbundet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.