Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket slår tillbaka mot TV4:s chefsförhandlare

Publicerad: 29 maj 2012, 13:30

Foto: Andreas Elgstrand.

Bråket mellan facket och ledningen fortsätter att rasa på TV4 och Nyhetsbolaget. Ordförande för journalistklubben vid TV4 och Nyhetsbolaget, Ann Johansson, är mäkta irriterad över att TV4:s chefsförhandlare Magnus Janson hävdar att facket frivilligt skrivet på etermedieavtalet: – Vi hade inget val. Det handlade om att få arbetsro, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Ann JohanssonMagnus JansonNyhetsbolagetTV4

Resume.se kunde nyligen berätta att TV4:s chefsförhandlare Magnus  Janson tycker att det ser kärvt ut att hitta en lösning i konflikten  mellan TV4 och Nyhetsbolaget och fackklubben.

Bråket rör bland  annat att facket vill ha kvar det gamla kollektivavtalet, medan TV4 vill  slopa förmåner som exempelvis gubbveckan. Det vill säga rätt till en  extra semestervecka om man är över 40 år.

Då resume.se talade med Magnus Janson i förra veckan gav han exempelvis följande kommentar:
"Facket  anser att vi inte agerar moraliskt, medan vi från arbetsledningens sida  har kommit överens med SJF centralt om att införa det så kallade  Etermedieavtalet för samtliga medarbetare från och med den 1 april."

Ordförande  för journalistklubben vid TV4 och Nyhetsbolaget, Ann Johansson, är dock  mäkta irriterad över hans verklighetsbeskrivning:
–  Jag tycker att det är fult att han får det att låta som att vi hade  en faktisk möjlighet att säga nej till det nya etermedieavtalet och att  vi nu har ångrat oss efter att vi har skrivit på, Vi hade ingenting att  säga till om, utan det nya etermedieavtalet har ensidigt införts av  arbetsgivaren, säger hon.

Etermedieavtalet  kopplades in i långt innan Nyhetsbolagbet hade fått in några anställda. Det nuvarande husavtalet sades upp per den sista mars.

Enligt Ann Johansson blev det  dock så pass komplicerat med övergången till de nya reglerna att man  förlängde det gamla husavtalet till den 31 augusti:
– Ledningen hade jättebråttom med att införa det nya avtalet, men det  krävs exempelvis att man skriver om massa saker, säger Ann  Johansson.

Hon pekar exempelvis på att det finns flera system för  arbetstidsförkortning i det gamla husavtalet, medan etermedieavtalet  endast har ett system. Samma sak gäller frågor kring exempelvis  upphovsrätt.

Ann Johansson menar att facket valde att skriva på en  förlängning av det gamla husavtalet för att verksamheten skulle kunna  rulla på som vanligt.

Resume.se har sökt Magnus Janson utan framgång.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.