Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket stoppar inköp av P3 Dokumentär

Publicerad: 4 december 2015, 13:48

Fackklubben på Sveriges Radio stoppar nya inköp av P3 Dokumentär.

En strid har blossat upp om nivån på arvoden för frilansar som producerar P3:s flaggskepp. Ersättningen är under lägstanivån i kollektivavtalet menar fackklubben som nu helt stoppar fortsatta inköp.


Tidningen Journalisten har gjort en granskning av produktionsvillkoren för ett av Sveriges Radios mest kända och lyssnade program, P3 Dokumentär. Enligt en genomgång av ersättningsnivåerna har tidningen fastslagit att frilansar tjänar betydligt mindre än de som är fast anställda på Sveriges Radio.

Det har fått fackklubben på SR att reagera och nu lägger man tillfälligt in sitt veto mot att SR köper in fler dokumentärer från de produktionsbolag som levererar till public service-bolaget. Nu ska fack och ledning sätta sig i ned förhandlingar.

– Vi kommer inte att godkänna ett intag av ett produktionsbolag så länge arvodena innebär en ersättning som är under lägstalönen för anställda enligt kollektivavtalet, säger Ulrika Hyllert till Journalisten.

Enligt Journalistens granskning har arvodet för frilansar sänkts från 85 000 kronor till 65 000 för en färdig dokumentär.

– Ett arvode på 85 000 kronor är även det långt under lägsta lön, så det kommer vi inte acceptera heller. Vi tycker inte heller att man ska betala lägsta lönen till de som gör P3 Dokumentär, säger Ulrika Hyllert.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.