Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket tar SVT till Arbetsdomstolen

Publicerad: 3 december 2008, 16:00

Facket drar SVT inför Arbetsdomstolen. Företaget går brutalt fram och säger upp äldre för att ”de saknar tillräckliga kvalifikationer”. – Det finns ingen saklig grund för uppsägning, säger SJF-ordföranden Kenneth Sundin. SVT bryter mot lagen om anställningsskydd.


SVT-chefen inför rätta. SVT:s vd Eva Hamilton riskerar att hamna inför Arbetsdomstolen för brott mot las.

SVT ska göra sig av med 450 av sina drygt 2 500 fast anställda. Beslutet togs i våras och företaget gick ut med ett erbjudande om avgångsvederlag upp till arton månader. SVT förbehöll sig rätten att säga nej om nyckelpersoner ville hoppa av.
SVT satte press på de anställda med en ”snabbhetspremie”: 30 000 kronor extra till den som sade upp sig inom några veckor, 15 000 till den som väntade ytterligare två veckor.
170 personer valde att gå frivilligt. Ytterligare 100 går i ålderspension i år och nästa år, då bantningen ska vara genomförd.
Kvar blev de som gärna vill jobba inom SVT. Men i veckan sägs 160 personer upp. De kallas in till avdelnings­cheferna för uppsägningssamtal. 112 personer i Stockholm har varslats, övriga arbetar ute i landet.

Trodde lagen skyddade

Resumé har talat med ett par av de uppsagda som beskriver hur det känns att tvingas gå efter decennier i företaget. De har trott sig vara skyddade av lagen om anställningsskydd, las, men får nu höra att deras kvalifikationer inte är tillräckliga och att de sägs upp på grund av arbetsbrist.
Las säger att, förutsatt att den anställde har tillräckliga kvalifikationer, personer med kortast anställningstid sägs upp först då arbetsbrist råder.
– Huruvida en person har tillräckliga kvalifikationer är en bedömningsfråga, säger klubbordföranden Kenneth Sundin. Det finns en praxis som säger att om man inom ett halvår bedöms kunna tillägna sig den kunskap som det nya jobbet kräver ska man inte kunna sägas upp.

Läs mer i pappersupplagan av Resumé nr 49

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.