fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket välkomnar förändringarna på GP

Publicerad: 22 februari 2017, 14:23

GP:s lokaler i Göteborg.

Foto: Krister Berntsson

Journalistklubben vid Göteborgs-Posten har länge varit kritisk till Cecilia Krönlein. När hon nu avgår ser klubbordföranden med tillförsikt på framtiden.

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenCecilia KrönleinStampen

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Att säga att de sista åren på GP har varit turbulenta, är ett kraftigt understatement. Svarta rubriker har avlöst varandra en efter en och förhållandet mellan tidningens chefredaktör Cecilia Krönlein och fackklubben i huset har emellanåt varit infekterad. Hennes sorti hade kunnat komma redan för två och ett halvt år sedan.

LÄS MER: Cecilia Krönlein: "Det var jättejobbigt"

Hösten 2014 gjorde Göteborgs-Postens journalistklubb en misstroendeförklaring mot chefredaktören. I ett brev uppgav de att de saknade förtroende för tidningens chefredaktör. "Svagt ledarskap och bristande kompetens" hette det på ett medlemsmöte då.

LÄS MER: Krönlein lämnar GP

Några månader senare kom nästa källa till konflikt då missnöjet pyrde på sina håll över rekryteringen av Alice Teodorescu som politisk chefredaktör. Flera skribenter på både ledar- och kulturredaktionen lämnade i protest mot ledarsidans nya inriktning.

I höstas omplacerades GP onlinechef Markus Hankins efter en rad incidenter som påverkat arbetsmiljön.

I förra veckan sökte Göteborgs-Posten om att få driftsstöd. Samtidigt som den krisande tidningen ville ha 40 miljoner kronor vägrar Stampen betala avgångsvederlag till sina före detta anställda. Tidningen nekades senare presstöd.

En rad situationer har alltså fortlöpt. Och då har vi inte ens tagit upp tveksamma publicistiska beslut som rubriken i samband med gripandet av den terrormisstänkte misstänkte mannen i Boliden hösten 2015 "Ladies and Gentleman – We got him"... Och ovanpå detta en ägare i ekonomisk kris, höstens rekonstruktion, stora sparpaket och vikande upplagesiffror.

Gabriella Mohoff är klubbordförande vid GP och välkomnar förändringarna, både på den redaktionella och affärsmässiga sidan. Gällande Cecilia Krönleins insats är hon mer försiktig.

– Vi har gått igenom ett otroligt tufft år och vi har ett minst lika tufft år framför oss. Då är det bra att göra en nystart med en ny vd med bred kompetens, inget ont om Johanna Öberg, och ny chefredaktör. Vi har redan gjort stora omställningar på redaktionen och då är det inte mer än rätt att det sker på chefsnivå. Nu är det full fart framåt som gäller.

– Vi har efterlyst ny kompetens på chefsnivå. På redaktionerna har det skett jättemycket de senaste åren. Ska man göra en nystart är det naturligt att man gör förändringar högst upp. Vi behöver en ny gnista.

Vad hände efter misstroendeförklaringen?
– Ingenting. Min uppfattning är att inga förändringar genomfördes, inga initiativ togs för att förbättra situationen.

Vad skulle du vilja se hos GP:s framtida chefredaktör?
– Jag vill ha en stark ledare som sätter dagordningen framåt. Redaktionen behöver lugn och ro. Vi behöver också få ihop print med det digitala bättre och göra en rejäl satsning på kvalitetsjournalistik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev