Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Facket viker sig för Talentum-ledningens tuffa krav

Publicerad: 9 december 2014, 11:55

Talentums ledning har hotat med att alla journalister ska sägas upp och nu har facket gått med på att slopa ett antal förmåner. Ledningens motprestation är att inte byta ut några journalister mot bemanningspersonal under det närmaste året.


Ämnen i artikeln:

Ny TeknikAlma TalentAffärsvärlden

Resumé har tidigare i höst om att ledningen hotade med att sparka all personal och ersätta den med bemanningspersonal - det hela skedde under ett stormöte den 11 september.

Nu visar det sig att det verkligen var verkliga hot och inte bara vapenskrammel från ledningens sida.

Journalistklubbens ordförande, Eddie Pröckl, uppger att man har gått med på att frånsäga sig ett antal förmåner i utbyte mot att ledningen garanterar att ingen får sparken under ett år framåt.

Arbetsgivarens förslag omfattar 40-talet journalister på Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal och Arbetarskydd.

Ledighet på klämdagar, ledighet på dag före röd dag, kortare arbetstid på sommaren och kontanta ersättningar till ett värde av mer än 3 000 kronor per månad är förmåner som försvinner, enligt Eddie Pröckl.

För Dagens Medias nio journalister innebär överenskommelsen att dessa frånträder sig rätten till lediga dagar och kontanterersättningar på 1 000 kronor per månad i utbyte mot en arbetstidförkortning på 2,5 timme per vecka, vilket i praktiken innebär att dessa får samma arbetstid och villkor som övriga journalister på Talentum Sverige.

Arbetsgivaren behåller rätten att säga upp journalister av ekonomiska skäl i och med uppgörelsen, enligt Eddie Pröckl.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.