Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fackprotest mot Bonniers läkare

Publicerad: 1 december 2010, 15:58

Han är anmäld till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd nio gånger och fälld tre, har suttit i fängelse för bokföringsbrott, skrivit intyg till folk som han aldrig har sett och är skyldig kronofogden 163,5 Mkr. Karl-Erik Tronner är också Bonniers företagsläkare.


Ämnen i artikeln:

Bonnier

truetrue2020-12-10T16:57

Karl-Erik Tronner är en av 16 läkare vid Engelbrektskliniken på Östermalm, där han för 20 år sedan drev privatklinik och gjorde stora fastighetsaffärer. Själv nolltaxerade han.

Nu kör han BMW några kvarter från bostaden på Öster­malmsgatan till kliniken, tjänar 9 000 kronor i månaden och har 163,5 miljoner i skulder. Senast i mars gjorde kronofogden ett utmätningsförsök.

Karl-Erik Tronner driver heller inget företag, vilket ­läkare oftast gör.

För två år sedan granskade SR-programmet ”Kaliber” Karl-Erik Tronner. De fann att han första gången hade varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, Hsan, redan 1997. Han satt då i fängelse åtta månader för grovt bokföringsbrott, men skrev ändå från cellen ut ­läkarintyg åt åtta piloter som han aldrig hade sett.

Andra gången varnades han för att ha skrivit ut ett intyg i en vårdnadstvist på alltför bristfälligt underlag. Tredje varningen gällde felbehandling av en patient. Man fann allvarliga brister i journalföringen. Karl-Erik Tronner har anmälts nio gånger, friats fem gånger och har ett pågående fall.

Förra våren fick 480 anställda inom Bonnier Tidskrifter Karl-Erik Tronner som företagsläkare. Facket protesterade ganska snart:
– När vi fick reda på hans bakgrund blev vi fundersamma, säger journalistklubbens ordförande Krister Berntsson. Han känns inte trovärdig. Våra medlemmar har hittat andra personers patientjournaler ute i väntrummet, men de har svårt att få ut sina egna när de vill byta läkare.
– Vi har påtalat för ledningen att vi vill ha en företags­läkare som vi känner förtroende för. För flera månader sedan lovade ledningen att leta efter en ny läkare, men vi har inte fått någon.

Men Bonnier Tidskrifters hr-chef Anna Wedin avfärdar kritikerna:
– Det finns kritik mot nästan alla företagshälsovårdar, det är normalt.

Karl-Erik Tronner anser att det inte finns grund för kritiken:
– Det har inte legat några journaler i väntrum och ingen har haft svårt att få ut sin journal. Det är inte sant.

Men du har anmälts nio gånger och fällts tre?
– Och de tre fallen kan diskuteras. Jobbar man på ett udda sätt får man vara beredd på kritik.

Hur då udda?
– De vill jag inte kommentera. Men jag ser inget skäl till att personalen skulle sakna förtroende för mig.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.