Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fackstyrelsen på Marieberg Media avgår i protest

Publicerad: 29 november 2016, 14:30

DN-skrapan i Marieberg.

Foto: Wikimedia Commons

UPPDATERAD. Facket har fått nog av villkoren på Bonniers bemanningsbolag Marieberg Media. Nu hoppar hela styrelsen i SJF-klubben av i protest.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterBonnierExpressenBonnier NewsMarieberg MediaDagens Industri

I dag gick ett brev ut till alla medlemmarna i klubben hos Marieberg Media. Här förkunnar styrelsen att de avgår med omedelbar verkan.

"Klubben har under alla år som den har funnits arbetat hårt för er medlemmar och för att försvara och förbättra era löner, förmåner och rättigheter. Trots detta används Marieberg Media fortfarande som ett verktyg för att sätta las ur spel och dumpa villkor och löner. Det är oerhört problematiskt att vi som redan har bland de sämsta villkoren i branschen halkar allt längre efter, år efter år" skriver de och fortsätter:

"För oss som representerat arbetstagarna gentemot företaget under en längre tid har känslan av att de verkliga besluten tas någon annanstans blivit allt starkare möte efter möte. Marieberg Media framstår i ljuset av det mest som en papperskonstruktion inom Bonnier. Detta försvårar en meningsfull facklig verksamhet. Vi som nu sitter i klubbstyrelsen väljer därför att avgå".

Nu kommer istället Journalistförbundet centralt och klubbarna hos Marieberg Medias kunder att få företräda medlemmarna i Medieberg Media. Sammanlagt rör det sig om cirka 100 journalister.
– Det är ett beslut som vi har diskuterat en längre tid. Det är inget plötsligt som förändrats, utan vi har gradvis kommit till en punkt där vi inte vill acceptera det här längre, säger Yasmine Härnebo Grapenwall, delad ordförande i klubben.

Vad vill ni uppnå?
– Vi vill lyfta frågan som är central för hela branschen. Vi ser det som en problematik som kommer att drabba journalistiken i slutändan. Om vi inte har rimliga villkor i vår egen bransch, hur kan vi då ganska andra makthavare och företag? undrar Oda Fjeldstad som också är ordförande.

De berättar att de diskuterat frågan under en längre tid innan de slutligen fattade beslutet att avgå.
– Det här är ett svårt beslut eftersom det handlar om människor. Men man måste inse vilka begränsningar som finns och jobba mot att få det bättre i längden. Att avgå blev den sista utvägen för att försöka få till en förändring.

– Genom att agera på det här sättet vill vi fortsatt stå upp för våra medlemmar, att man ska ha rimliga villkor även som bemanningsanställd. Det är ett stort problem i vår bransch, om inte vi kan prata om det, vem ska då göra det? Vi är också journalister som ser hur våra kollegor har det.

Marieberg Media har tidigare kritiserats för att ha lägre snittlöner än journalisterna som är fast anställda på de olika tidningarna.

Vilken är den enskilt viktigaste frågan?
– Det finns flera. En är lönegapet som skapar en problematik för alla i branschen. Det blir ett sätt att dra ner lönerna generellt. En annan är osäkerheten och stressen som det innebär att inte ha en trygg anställning.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.