Media
Fakturafel för miljoner
Publicerad: 4 mars 2009, 13:46
Starcom tvingades i fjol att betala tillbaka miljonbelopp sedan kunder upptäckt flera grova fel: annonser som inte införts, kampanjveckor som försvunnit och för högt räknade konsultarvoden. Starcoms vd Johan Sjökvist vill inte kommentera felen eftersom han ”inte vet hur Resumé fått tillgång till informationen”.
Ämnen i artikeln:
Starcomtruefalse
Johan Sjökvist, vd på Starcom.
Mediebyråer tjänar miljoner på att medier glömmer att skicka fakturor. Mediedifferensen uppskattas till 25–50 miljoner kronor om året.
Alla mediebyråer har koll på och konton för sin mediedifferens.
Om de inte påpekar felen för kunderna innan böckerna stängs går de uteblivna kostnaderna rätt ner på sista raden och ökar mediebyråns resultat.
Om mediebyrån inte har avtal om att få behålla mediedifferensen kan den annonsör som upptäcker felen få stora krediteringar. I Starcoms fall handlade det i fjol om miljonbelopp.
En av de missgynnade kunderna tar emot Resumé på sitt kontor. Kunden är upprörd över hur Starcom har mörkat misstagen och under flera år fakturerat för mycket. Först när kunden har påpekat felaktigheterna gick Starcom med på att betala tillbaka.
Resumé har talat med flera av Starcoms kunder och tagit del av några fel som systematiskt har gynnat Starcom:
- Annonsören betalade för en två veckor lång utomhuskampanj, Starcom bokade bara en vecka.
- Annonsören betalade för två införanden i en tidning, Starcom betalade bara för ett införande.
- I ett annat fall genomfördes kampanjen som planerat, men mediet fakturerade inte Starcom som mörkade detta för kunden.
- Arvodet för Starcoms konsultarbete bestäms till en procentsats, men den beräknades på nettopris i stället för ”netnet”, som efter avdragen medieersättning är lägre.
- När annonsören fick bättre koll på sina interna processer upptäcktes felen. Starcom tvingades kreditera stora belopp, men kontrade då med att kräva rejält extra betalt för ”fakturakontroller”.
Starcoms vd Johan Sjökvist säger sig inte känna till exemplen, ber att få dem mejlade och återkommer med följande svar som återges i sin helhet nedan.
”Vår verksamhet präglas av omfattande administrativt arbete. Vi hanterar under ett år medieutrymme för mer än 1,5 miljarder, hundratusentals införanden och tiotusentals fakturor. Tyvärr uppstår det ibland fel, åt båda håll, men det löser vi alltid tillsammans med respektive kund under full transparens. Vi arbetar kontinuerligt tillsammans med våra kunder med att förbättra rutinerna för att kunna eliminera potentiella felkällor.
Vi har i våra kundavtal revisionsklausuler och är till 100 procent transparenta. Den här typen av fel skall upptäckas och vår uppfattning är att det görs i samtliga fall. De fel som artikeln omnämner är upptäckta och åtgärdade i samband med revision, och för oss är det utagerat. Starcom har alltså inte gynnats som det påstås i artikeln.
Vi tänker inte kommentera de specifika exempel som omnämns i artikelns text då vi inte har information om vilken kund som avses, när det skall ha skett, eller hur Resumé har fått tillgång till informationen. Vi är enligt våra avtal betalningsskyldiga gentemot medierna upp till 10 år efter införanden, och det är så lång tid som medierna kan ställa krav på oss.
En av våra största uppdragsgivare genomförde helt nyligen en sedvanlig årlig revision av vårt arbete, och där erhöll vi toppbetyg.”