Media
Falkehed och Hammarström bortförda
Publicerad: 25 november 2013, 16:33
Magnus Falkehed och Niclas Hammarström
Paris-baserade reportern Magnus Falkehed och prisbelönte fotografen Niclas Hammarström. Det är namnet på de journalister som uppges ha blivit bortförda under uppdrag i Syrien. – De var på väg ut ur Syrien när de greps. Det lär ha varit på lördag morgon vid 11-tiden, men vi har inget bekräftat om detta, säger Ursula Åhlén vid UD:s pressjour. – Situationen är helt ohållbar för journalister i Syrien, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, RUG
KB
Karl-Johan Byttner
UD uppger att informationsläget är att mycket osäkert och att ambassaden i Damaskus försöker få uppgifter i samråd med UD.
Magnus Falkehed har gjort en rad utrikesreportage åt större svenska morgontidningar. Niclas Hammarström är en prisbelönt fotograf, som bland annat gjort uppmärksammade fotoreportage från massakern på norska Utöya, enligt Expressen.
UD kan heller inte uppge vilka som påstås ligga bakom eller under former som de svenska journalisterna har gripits.
– Vi vet inte vilka som har gjort det här, det finns massa olika grupperingar i Syrien av alla dess slag. De har inte följt med frivilligt, det är det vi vet, säger Lena Tranberg på UD:s pressavdelning till TT.
Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, RUG, menar att problemet med frilansare är att de inte backas upp av en stor redaktion, vilket naturligtvis är att föredra då man åker till en konflikthärd som Syrien.
– Det dröjde alldeles för länge innan uppdragsgivaren för Johan Persson och Martin Schibbye sade att man hade skickat iväg dem. Det här i Syrien verkar ha skett i lördags och hade journalisterna varit kopplade till en stor redaktion hade man ju slagit larm långt tidigare, säger han.
Han menar också att ett problem i Syrien är att det inte bara är rebeller som slåss som regeringsstyrkor, utan att det också finns olika fraktioner i landet. Tar man sig in med hjälp av en fraktion så riskerar man att hamna i korselden från en annan, resonerar Jonathan Lundqvist.
– Det vanliga är ju att svenska journalister tar sig in via Den Fria Syriska Armén, FRA, men jag vet ju inte om det har skett i det här fallet, säger han.
Han uppger också att RUG ser Syrien som en av de värsta oroshärdar man har upplevt för journalister.
– Korrespondenter som vi har talat med efter att de har kommit därifrån säger att man har tur om man ens kommer ut. Situationen är helt ohållbar, säger Jonathan Lundqvist.