tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Falkehed och Hammarström bortförda

Publicerad: 25 november 2013, 16:33

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström

Paris-baserade reportern Magnus Falkehed och prisbelönte fotografen Niclas Hammarström. Det är namnet på de journalister som uppges ha blivit bortförda under uppdrag i Syrien. – De var på väg ut ur Syrien när de greps. Det lär ha varit på lördag morgon vid 11-tiden, men vi har inget bekräftat om detta, säger Ursula Åhlén vid UD:s pressjour. – Situationen är helt ohållbar för journalister i Syrien, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, RUG

Ämnen i artikeln:

SyrienReportrar utan gränserMagnus FalkehedNiclas Hammarström

KB

Karl-Johan Byttner


UD uppger att informationsläget är att mycket osäkert och att ambassaden i Damaskus försöker få uppgifter i samråd med UD.

Magnus  Falkehed har gjort en rad utrikesreportage åt större svenska  morgontidningar. Niclas Hammarström är en prisbelönt fotograf, som bland  annat gjort uppmärksammade fotoreportage från massakern på norska  Utöya, enligt Expressen.

UD kan heller inte uppge vilka som påstås ligga bakom eller under former som de svenska journalisterna har gripits.

–  Vi vet inte vilka som har gjort det här, det finns massa olika  grupperingar i Syrien av alla dess slag. De har inte följt med  frivilligt, det är det vi vet, säger Lena Tranberg på UD:s  pressavdelning till TT.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar  utan gränser, RUG, menar att problemet med frilansare är att de inte  backas upp av en stor redaktion, vilket naturligtvis är att föredra då  man åker till en konflikthärd som Syrien.

– Det dröjde alldeles för  länge innan uppdragsgivaren för Johan Persson och Martin Schibbye sade  att man hade skickat iväg dem. Det här i Syrien verkar ha skett i  lördags och hade journalisterna varit kopplade till en stor redaktion  hade man ju slagit larm långt tidigare, säger han.

Han menar också att ett  problem i Syrien är att det inte bara är rebeller som slåss som  regeringsstyrkor, utan att det också finns olika fraktioner i landet.  Tar man sig in med hjälp av en fraktion så riskerar man att hamna i korselden från en annan, resonerar Jonathan Lundqvist.

–  Det vanliga är ju att svenska journalister tar sig in via Den Fria  Syriska Armén, FRA, men jag vet ju inte om det har skett i det här  fallet, säger han.

Han uppger också att RUG ser Syrien som en av de värsta oroshärdar man har upplevt för journalister.

–  Korrespondenter som vi har talat med efter att de har kommit därifrån  säger att man har tur om man ens kommer ut. Situationen är helt  ohållbar, säger Jonathan Lundqvist.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev