Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fallet "Stefan” överväger att stämma Hanne Kjöller

Publicerad: 3 oktober 2013, 11:53

William Hemberg, kallad "Stefan" i Hanne Kjöllers bok "En halv sanning är också en lögn"

Foto: Egen bild.

William Hemberg, kallad ”Fallet Stefan” i Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn”, är rasande över beskrivningen i boken. Han hävdar att DN:s ledarskribent kommer med rena lögner om honom och överväger att stämma henne. – Det har bara skrivits om boken ur mediesynpunkt, men man har inte tagit upp vanliga människor som tas upp i boken och som inte har någon chans att försvara sig mot hennes lögner, säger han.


Ämnen i artikeln:

En halv sanning är också en lögnHanne Kjöller

Resumé har tidigare rapporterat om SR-medarbetarnas öppna brev till  Hanne Kjöller om nya faktafel  i boken ”En halv sanning är också en  lögn”.

SR:s reporter Mari Forssblad, menade att Hanne Kjöller i tre  års tid har påstått att ”Stefan” inte har haft hjärnhinneinflammation  trots att två specialister i neurologi kommit fram till just det.

”Varken  läkare, specialister eller försäkringskassan har ifrågasatt Stefans  diagnos. Den enda som ifrågasätter är Hanne Kjöller”, skriver hon.

Fallet  ”Stefan”, eller som han egentligen heter William Hemberg, har kontaktat  Resumé.

Han tycker att det är dags att vanliga personer som tas upp i  boken får ge sin version av det hela.

Han överväger att stämma Hanne Kjöller för förtal:
– Jag håller på och försöker att få tag på en advokat. En annan variant är ju en grupptalan, säger William Hemberg.

Han tänker också kräva att hans kapitel plockas bort ur boken.

–  Hon mejlade mig i vintras och sade att hon skulle ge ut sin bok. Jag  skrev att om hon skriver något lögnaktigt om mig i boken så stämmer jag  henne. Det var därför hon valde att kalla mig ”Stefan” i stället, säger  William Hemberg.

Han tycker att det mesta i diskussionen om Hanne  Kjöllers bok har handlat om journalistiska principer, men han tycker att  vad som glöms bort är hur privatpersoner drabbas av vad han anser är  rena felaktigheter.

– Hon får mig att framstå som en person som  ljuger om sin sjukdom och utnyttjar systemet, men jag vill inte ha den  stämpeln som Hanne Kjöller målar upp av mig i boken. Hon refererar till  sin bok som att allt är sant bara för att det står i den, men det  behöver ju inte vara sant för det, säger William Hemberg.

Han berättar att han lider av en kronisk huvudvärk sedan sju år tillbaka och att han är sjukskriven till 50 procent.

–  Jag kan vara uppe ett tag och göra saker, men sedan måste jag lägga mig  ned. Ju mer jag själv kan styra och planera mitt liv desto bättre  fungerar det. Nu tar boken massa energi från mig och jag behöver  verkligen inte den skiten, säger William Hemberg.

Han berättar också  att han själv har sagt att läkarna inte hittar något på proverna, men är  ändå övertygade om att han lider av just hjärnhinneinflammation.

– Hanne Kjöller lyssnar ju inte på vad läkarna säger utan gör en egen diagnos bara för att hon varit sjuksköterska, säger William Hemberg.

Han tar också upp att hon påstår att han dyker på eftermiddagarna.

–  Jag har ju berättat att jag är sjukskriven till 50 procent och det gör  att jag kan göra massa saker, men min sjukdom gör att jag inte orkar  hålla på hur länge som helst. Jag måste lägga mig och vila efter ett  tag, säger William Hemberg.

Hanne Kjöller vill inte kommentera William Hembergs påståenden.
–  Det första jag gjorde var att göra en otroligt noggrann publicistisk,  juridisk och etisk värdering och valde att anonymisera alla personer som  kunde bedömas lida skada av om deras namn nämndes i boken, säger hon.

Hon räds heller inte en eventuell domstolsprocess.
–  Jag har kommenterat de här frågorna dygnet runt under tre veckor nu och  om någon känner sig förorättad och vill stämma mig så får de göra det,  säger Hann

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.