Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fälls för artikel om norsk miljardär

Publicerad: 28 maj 2008, 06:33

Norska Dagens Næringsliv fälldes i går i Pressens Faglige Utvalg för en artikel om miljardären Arne Fredly.
PFU ogillar hur tidningen presenterade sitt material.


Det är vårens mest uppmärksammade mediehändelse i Norge och Dagens Næringslivs chefredaktör Amund Djuve medger att det får konsekvenser.

Arne Fredly är en av Norges mest framgångsrika finansmän och har en förmögenhet på 1,1 miljard norska kronor.

Han gjort sig känd för at vara svårtillgänglig och har aldrig gett några intervjuer till media.

Det var bland annat om aktieaffärer i Ericsson-aktien, där Fredly tjänade 130 miljoner på en helg, som Dagens Næringsliv gjorde en stort uppslagen artikel om i vintras. I artikeln antyddes det att Fredly hade tjänat pengar på insiderhandel.

Upplägget i artikeln om Fredly var annorlunda. Artikeln hade en tre sidor lång inledning med spekulationer om hur Fredly gjort sina affärer. Dokumentationen är obefintlig utan hela artikeln baserar sig på de anonyma källorna.

Fredly själv fick litet utrymme att bemöta påståendena. Han anmäld Dagens Næringsliv till Pressens Faglige Utvalg och hävdade att tidningen brutit mot de pressetiska reglerna 41 gånger.

Och i går gav PFU Fredly rätt som menade att Fredly borde ha getts större utrymme att bemöta artikeln. Mer märkligt är att PFU ifrågasätter hur artikeln var upplagd. ”Avslutningsvis vill utvalget också uppmärksamma reportagets inledande presentationsform, där återkommande retoriska frågor ställs och som är baserade svagt faktaunderlag, vilket förstärker det insinuanta intrycket av att något olagligt har pågått i det fördolda.”

Efter utslaget sa Dagens Næringslivs chefredaktör Amund Djuve att tidningen ska bli bättre på faktakoll.

– Men när det är sagt så tänker vi fortsätta hävda at det är rätt att rikta sökljuset på en person som tjänar 130 miljoner kronor på en helg.

Arne Fredly tänker stämma både Dagens Næringsliv och reportern som skrev artikeln.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.